Re: Zaúčtování majetku - účet 022
No jasně, já jsem se špatně vyjádřila, myslela jsem na rozvahu - jako účetní výkaz - rozvahu, ten by měl být teoreticky v mínusu
Takže byly evidovány odpisy u majetku, která "nebyl uveden do provozu"?
Musíte prostudovat firemní doklady k uvedenému majetku, bez toho si neporadíte.
ZDP § 26 / (10) Hmotným majetkem se stávají věci uvedené do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
Co s tím má společného rozhodnutí valné hromady? Valná hromada této společnosti má ve stanovách, že má rozhodovat o nedostatcích externí či interní účetní či odpovědné osoby?
Mimochodem - vnitřní doklad by měl být něčím doložen. Čím doložíte tento vnitřní doklad?
U nás:
Pokud se kupuje evidovaný majetek, tak je lze zařadit do užívání resp. začít používat v momentě, kdy kartu k majetku potvrdí mimo jiné i bezpečnostní technik. Jde o jistý oběh dokumentů- informací, které pomáhají firmě jak v oblasti účetnictví tak provozní a nakonec i pracovně-právní.
Jen tak mám jistotu, že majetek byl převeden do užívání.
Dovolím si nesouhlasit. Daňové odpisy jsou snad v pořádku, chybí jen zaúčtování zařazení majetku na 02, které mělo být provedeno a nebylo.
Nutno ihned zaúčtovat s patřičným komentářem. Aktiva celkem jsou v pořádku, ale jednotlivé položky majetku jsou špatně.
ZDP § 26 / (10) Hmotným majetkem se stávají věci uvedené do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
já tedy nevím, může se odpisovat něco, co není majetkem?
Počkejte, mirko, vy myslíte, že když někdo zapomněl zařadit, tak technici dole na hale ten stroj nepoužívali? Anebo máte na mysli, že to zaúčtování je oním zvláštním právním předpisem? Ono se to podle mne nestává majetkem tím, když to zaúčtuji na 02. Majetkem se to stává tím, že to zprovozní a splní technické funkce a vyrábí na tom.
Zaúčtování 022/042 je jen zajištění pravdivého ekonomického obrazu.
Já právě nevím, proto jsem se ptala Tečky.... ale při našich pokroucených zákonech a postupech státní správy bych se nedivila, kdyby se na tom chtěli otáčet......jak jsem psala, sama nevím, jak bych to řešila.... asi bych to hodila na hlavu poradci.
Tuto chybu bych neviděl až tak tragicky. Samozřejmě, kdo chce psa bít, hůl si najde. Nicméně - chyby se stávají a myslím, že finančák by mohl být snad blahosklonnější, pokud vidí, že chyby přiznáváme a opravujeme. Takže má rada - urychleně zaúčtovat na základě interního schválení a přiložit veškerou dokumentaci potvrzující správnost odpisování již tehdy dříve.
Ne poradci. Odpovědné osobě v dané společnosti.
Můžeme si myslet, že je "jen" zapomenuto přeúčtování 022/042
ALE - víme to určitě? Co když do tohoto okamžiku nebylo řádně zprovozněno? Je docela dost věcí, které jsou zprovozněny v okamžiku kolaudace stavby a některé účetní na to kašlou.
Za takové přeúčtování 022/042 bez dokladu bych nechtěla nést zodpovědnost.
Samozřejmě - je zde hromada dalších otázek. My ale řešíme pouze zaúčtování 022/042. Že k tomu účtování je nutno zajistit všechny potřebné dokumenty, o tom není sporu... Další otázka je, jak opravu provést - zpětně anebo účtovat do tohoto měsíce 022/042? Kloním se k verzi tohoto měsíce, přiznáním chyby, zdůvodněním a zajištěním postupu tak, aby se této chybě zamezilo.
Dobrá možná ano. Ale já tu sedím zhruba měsíc a snažím se uzavřít rok 2016. Mimo to zpracovávám i mzdy. Mám zprovoznit EET a spát tu nehodlám. Inventura se zde evidentně nikdy nedělala. Největší problém mi dělá co s velikánskou fiktivní sumou v pokladně ?
Re: Trestně-právní zodpovědnost účetní
To je Váš problém, jakou firmu jste převzala. A za co všechno budete jako externí či interní účetní nakonec zodpovídat. Smluvní podmínky externí účetní či náplň práce interní účetní jste si domlouvala sama. Cenu za svoji práci a odpovědnost také. K trestní zodpovědnosti účetních se můžete něco dočíst např. zde
http://www.ucetni.cz/?p=ma/metodicke-aktuality-c_-52015
Snad ještě někdo poradí, co s tím.
>>>Dobrá možná ano. Ale já tu sedím zhruba měsíc a
>>>snažím
>>>se uzavřít rok 2016. Mimo to zpracovávám i mzdy. Mám
>>>zprovoznit EET a spát tu nehodlám. Inventura se zde
>>>evidentně nikdy nedělala. Největší problém mi dělá co
>>>s
>>>velikánskou fiktivní sumou v pokladně ?
>>Snad ještě někdo poradí, co s tím.
>>
>Jsem zaměstnanec !!! na pozici jediné účetní
Pokud účtujete FO podnikající a hotovost byla vybrána pro osobní spotřebu, tak nechat podnikatele podepsat výdajový pokladní doklad tak, aby souhlasila inventura pokladní hotovosti k 31.12.2016.
Pokud je to ale PO, tak tady neumím poradit. Tam by to bylo dle mého názoru hodně špatné. Když "přikryjete" zpronevěru, tak to ani nejlepší odpovědnostní pojistka samozřejmě nepokryje. A nepomůže ani to, že jste "jen" zaměstnanec.
>
>>>>Dobrá možná ano. Ale já tu sedím zhruba měsíc a
>>>>snažím
>>>>se uzavřít rok 2016. Mimo to zpracovávám i mzdy. Mám
>>>>zprovoznit EET a spát tu nehodlám. Inventura se zde
>>>>evidentně nikdy nedělala. Největší problém mi dělá co
>>>>s
>>>>velikánskou fiktivní sumou v pokladně ?
>
>>>Snad ještě někdo poradí, co s tím.
>>>
>>Jsem zaměstnanec !!! na pozici jediné účetní
>
>Pokud účtujete FO podnikající a hotovost byla vybrána
>pro osobní spotřebu, tak nechat podnikatele podepsat
>výdajový pokladní doklad tak, aby souhlasila inventura
>pokladní hotovosti k 31.12.2016.
>
>Pokud je to ale PO, tak tady neumím poradit. Tam by to
>bylo dle mého názoru hodně špatné. Když "přikryjete"
>zpronevěru, tak to ani nejlepší odpovědnostní pojistka
>samozřejmě nepokryje. A nepomůže ani to, že jste "jen"
>zaměstnanec.
Asi to řešit nijak nebudu. Je to PO /jediný jednatel bez společníka/. Problém jsem mu vysvětlila. Nechce se mu to zdaňovat. Nechám mu podepsat inventuru pokladny a co ? Nějak se s tím musí poprat sám. Mimochodem jsem o tom diskutovala s daňovým poradcem a ten mi řekl, že bych se asi divila kolik takových firem je.
>
Někdy to je složitější, já jednou v účetnictví viděla odpisy montované haly,a když jsem po p.účetní chtěla vědět, kdy byla zařazena do užívání ( také nebyla na účtu majetku), tak dotazem k jednateli zjistila, že hala už roky leží složená na dvoře a nikdo ji nezprovoznil, a 10 let zpět byly odpisy a náklady a zisk a daně firmy špatně.
Tak zákon zní jasně o tom žádná, ale ten vlastní úkon převodu není nic jiného než jeden vnitřní doklad a zápis. Takže v případě kontroly se o tom bude vědět, vstoupí se zpětně do roku, provede se zápis a vytisknou se nové sestavy. Rozvahu ani výsledovku to nijak neovlivní.
A majetkem to dle mého názoru je 042=pořízení majetku
Hlavně se z toho nesmím po......:-) :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2017 11:41
Při převzetí účetnictví jsem zjistila, že po léta je majetek stále na účtě 042.
Mám jej převést jedním zápisem?
Je to velká chyba ?
Dík za radu