Re: Vzor Prohlášení č.24 x č.25
Používáme vzor 24 + musela jsem zpracovat přílohu, aby bylo možno uvést i údaje, které jsou vyžadovány ve vzoru 25
Po zkušenostech raději dám podepsat zaměstnanci svého klienta "růžové" Prohlášení č.24 s přílohou, než černobílý vzor č.25
Většina zaměstnanců si pamatuje, že podepsali "nějaký" růžový papír. Na černobílý papír se po čase ani nevzpomene - a klidně podepíše "růžový" papír jinde.
Re: Vzor Prohlášení č.24 x č.25
Děkuji za odpověď. Poprosím Vás ještě o radu, co konkrétně jste si zpracovala v té příloze? A nazvala jste to: "příloha k Prohlášení za rok 2017"? Nebo podobně?
Našla jsem rozdíl u daňového nerezidenta - nemáme, tak nemusím dodělávat?
Dále jsem našla rozdíl v tab. v odd.II c) - tzn., že si tuto tabulku s popisem pod ní vytvořím podle vzoru Prohlášení 25?
Mám do této samostatné přílohy také zahrnout tabulku změn? V novém Prohlášení je nad ní popisek rozdílný (šířeji specifikující) než u vzoru 24.
Více rozdílů jsem nenašla. Je to takto v pořádku nebo jsem ještě něco přehlédla?
Mockrát děkuji za ochotu
Re: Vzor Příloha _k Prohlášení
-------------
Možnost "přílohy" - zaměstnanec s dětmi, manželka/partnerka neuplatňuje u svého svého zaměstnavatele daňové zvýhodnění na děti:
Příloha k Prohlášení poplatníka daně
z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Příjmení, jméno (zaměstnance)
Datum narození
Rodné číslo
Trvalé bydliště
Prohlášení podepsáno pro plátce
Prohlašuji, že
* v rámci téže společně hospodařící domácnosti neuplatňuje daňové zvýhodnění na mnou vyživované děti podle § 35c odst. 6 zákona č. 586/1992 Sb. žádná jiná osoba
(a zároveň)
* v rámci téže společně hospodařící domácnosti vyživuje tytéž mnou vyživované děti i jiný poplatník
Jméno, příjmení (druhého poplatníka)
Rodné číslo
Trvalé bydliště
Zaměstnání ano / ne
Uplatňuje ano / ne
Název a adresa zaměstnavatele (druhého poplatníka)
-------------
Jen jsem musela vysvětlit zaměstnancům, že .v.y.ž.i.v.u.j.e. znamená, že se o děti stará i manželka/partnerka, ne že na ně u svého zaměstnavatele chce také uplatňovat daňové zvýhodnění.
Musíte se zeptat paní školitelky. Na stránkách Finanční správy je Prohlášení 25 5457 v databáze stále vyvěšeno
http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5457_25.pdf?201702211146
Možná to bude v tom "nebo co" - např. v návrhu změny ZDP s plánovanou účinností ještě v roce 2017. Stačí, když se podíváte na navrhované změny zákona.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviska-a-sdeleni/2016/novy-vzor-prohlaseni-poplatnika-dane-z-prijmu-fo-7611
Děkuji, vše jsem četla. A leze mi z toho jen to, že prozatím tedy vzory 25 platí, ale budou v průběhu roku nahrazeny vzorem 26...potom fakt nechápu tu školitelku, která nás tím strašila....a nevíte jestli za špatný vzor může hrozit pokuta od FÚ?
Nene, právě nám řekla, že všichni, kteří podepíší vzor 25 ve třetím lednovém týdnu a později, tak je vzor vlastně neplatný. Radila tedy datumy podpisu "falšovat" na začátek roku (např. 5.1.2017) a dále v roce 2017 používat jen vzory 24, dokud finanční správa nevydá vzory 26. Styl falšování se ale nedá použít u zaměstnanců, kteří nastoupí třeba 1.3.2017, já mám v zásobě vzorů 25 plno a dala jsem je klasicky podepsat, proto mě jen tak ze zvědavosti zajímá, co by se stalo v případě, když by byl vzor 25 podepsán a byl by dle FÚ neplatný?
Já byla 25.ledna na semináři Kataríny Dobešové a ta nám vysvětlila zmatek se vzory 25/26 takto: pro rok 2017 vzor 25 (mohou "dobíhat" staré vzory, kdo uplatňuje děti může být i 24) a vzor 26 (ať už se o něm říkalo cokoliv) NEBUDE pro 2017, ale až pro 2018.
>
>>Děkuji za odpověď. Poprosím Vás ještě o radu, co
>>konkrétně jste si zpracovala v té příloze? A nazvala
>>jste
>>to: "příloha k Prohlášení za rok 2017"? Nebo
>>podobně?
>>Našla jsem rozdíl u daňového nerezidenta - nemáme,
>>tak
>>nemusím dodělávat?
>>Dále jsem našla rozdíl v tab. v odd.II c) - tzn., že
>>si tuto tabulku s popisem pod ní vytvořím podle vzoru
>>Prohlášení 25?
>>Mám do této samostatné přílohy také zahrnout tabulku
>>změn? V novém Prohlášení je nad ní popisek rozdílný
>>(šířeji specifikující) než u vzoru 24.
>>Více rozdílů jsem nenašla. Je to takto v pořádku nebo
>>jsem ještě něco přehlédla?
>>Mockrát děkuji za ochotu
>
>-------------
>Možnost "přílohy" - zaměstnanec s dětmi,
>manželka/partnerka neuplatňuje u svého svého zaměstnavatele daňové
>zvýhodnění na děti:
>
>Příloha k Prohlášení poplatníka daně
>z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
>
>Příjmení, jméno (zaměstnance)
>Datum narození
>Rodné číslo
>Trvalé bydliště
>Prohlášení podepsáno pro plátce
>
>Prohlašuji, že
>* v rámci téže společně hospodařící domácnosti
>neuplatňuje daňové zvýhodnění na mnou vyživované děti podle §
>35c odst. 6 zákona č. 586/1992 Sb. žádná jiná osoba
> (a zároveň)
>vyživuje tytéž mnou vyživované děti i jiný poplatník
>
>Jméno, příjmení (druhého poplatníka)
>Rodné číslo
>Trvalé bydliště
>Zaměstnání ano / ne
>Uplatňuje ano / ne
>Název a adresa zaměstnavatele (druhého poplatníka)
>-------------
>
>Jen jsem musela vysvětlit zaměstnancům, že
>.v.y.ž.i.v.u.j.e. znamená, že se o děti stará i
>manželka/partnerka, ne že na ně u svého zaměstnavatele chce také
>uplatňovat daňové zvýhodnění.
Připojím dotaz... Proč se musí nebo by měla vypracovat příloha k prohlášení, když ve vzoru 24 na druhé straně je kolonka o partnerovi/manželovi a další informace?
>
Je tam dost velký rozdíl
Dřív se díky chybějícímu slovu "vyživuje" nemusela např. manželka, žijící ve společné domácnosti se zaměstnancem a s dětmi, do Prohlášení poplatníka uvádět.
Uváděli se jen v případě, že nárok na daňové zvýhodnění na dítě uplatňoval na část dětí zaměstnanec a na část dětí jeho manželka.
-------------
>Možnost "přílohy" - zaměstnanec s dětmi,
>manželka/partnerka neuplatňuje u svého svého zaměstnavatele daňové
>zvýhodnění na děti:
>
>Příloha k Prohlášení poplatníka daně
>z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
>
>Příjmení, jméno (zaměstnance)
>Datum narození
>Rodné číslo
>Trvalé bydliště
>Prohlášení podepsáno pro plátce
>
>Prohlašuji, že
>neuplatňuje daňové zvýhodnění na mnou vyživované děti podle §
>35c odst. 6 zákona č. 586/1992 Sb. žádná jiná osoba
> (a zároveň)
>vyživuje tytéž mnou vyživované děti i jiný poplatník
>
>Jméno, příjmení (druhého poplatníka)
>Rodné číslo
>Trvalé bydliště
>Zaměstnání ano / ne
>Uplatňuje ano / ne
>Název a adresa zaměstnavatele (druhého poplatníka)
>-------------
>
>Jen jsem musela vysvětlit zaměstnancům, že
>.v.y.ž.i.v.u.j.e. znamená, že se o děti stará i
>manželka/partnerka, ne že na ně u svého zaměstnavatele chce také
>uplatňovat daňové zvýhodnění.
>
Paní Tečko, děkuji.
Ještě se pro jistotu zeptám, zda zam-nec, který si v Prohlášení neuplatňuje dítě, zda ho má do tab. vypsal a uvést N anebo ho vůbec do Prohlášení neuvádět? V tomto případě údaje o manželce na str.2 neuvádí? Jak mám vědět, jestli si pak podá DP a uplatní si děti on nebo manželka? Měsíčně si je neuplatňuje ani manželka (nechtěl od nás potvrzení).
Shrnu to: je chyba, pokud vypíše dítě s "N" a vypíše manželku, když to není třeba? - uvede tyto informace "navíc".
Já už jsem z toho zmatená.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
21. 2. 2017 10:43
Dobrý den, prosím Vás o radu.
Včera kolegyně vyzvedla na F.Ú. Prohlášení, ale dostali jsme jen č. 25 5457 vzor č.24. Bohužel až teď to vidím, lze ho i nadále použít např. na novou DoPP? Také zam-ci mají děti, někteří je neuplatňují u nás. Mohu tyto Prohlášení použít u všech i nových zam-ců? A co u těch, kteří si uplatňují děti?
Děkuji předem za radu