Re: stravenky
>Chtela bych se zeptat zda ma narok na stravenku
>zamestnanec, ktery ma zkracenou pracovni dobu 5 hod. a
>odpracuje napr. 3 hod. 2 hod. ma nahradni volno.
Žádný zákonný nárok na stravenky neexistuje, ten může vzniknout jedině na základě kolektivní smlouvy nebo interního předpisu zaměstnavatele. Záleží tedy na znění kolektivní smlouvy či interního přepisu.
>Jak je
>to s danovym nakladem na tuto stravenku u
>zamestnavatele?
Stejně, jako při plné pracovní době. Směna jako směna.
Robert Haken
Ale pokud zaměstnavatel rozhodne o poskytování stravenek, tak tato je poskytnuta (daňově) jen za odpracovanou "celou" směnu (u zkrácené je třeba zase do int.předpisu, že má nárok zaměstnanec i se zkrácenou PD)
D-190, §24,odst.15
15. Za závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů podle §24 odst. 2 písm. j) bod 4 zákona se považuje závodní stravování smluvně zabezpečené zaměstnavatelem v jiném než ve vlastním zařízení závodního stravování nebo ve vlastním zařízení pronajatém na základě smlouvy o pronájmu. Přitom lze za daňový výdaj považovat příspěvek na jedno hlavní jídlo v průběhu jedné pracovní směny. Cenou hlavního jídla se rozumí cena jídla včetně poplatku za zprostředkování prodeje stravenek. V případě, že pracovní směna bude delší než 11 hodin, považuje se za daňový výdaj příspěvek na další jedno hlavní jídlo. Zaměstnavatel nemůže uplatnit příspěvek za zaměstnance, který odpracuje pouze část pracovní směny nebo je vyslán na pracovní cestu, při které mu přísluší stravné podle §5 a §12 zákona č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů, neboť by se jednalo o duplicitní daňové výdaje v rozporu s ustanovením §24 odst. 1 zákona. Pro posouzení doby trvání pracovní směny je rozhodná délka pracovní směny stanovená zaměstnavatelem.
Výše uvedený výklad, ač je možná z nějakého původního znění pokynu D-190, nemá žádnou oporu v současném znění zákona o daních z příjmů. Současné znění pokynu D-190 již nic takového nestanovuje.
Viz http://cds.mfcr.cz/ttfs.php?url=19/1999%20FZ.%20%a70&date=-2
Robert Haken
*** Upřímně řečeno, já vůbec po podstatě dotazu nešla. Četla jsem to od konce - Vaše nejdříve - a začala jsem tuhnout u toho, že 190 má nějaké nové znění - fakt jste mě vyděsil :-)). Ale stránkách MF to mají opravdu nešikovně udělané.
Máte pravdu, že v zákoně není podmínka odpracování celé směny - a Pokyn není nad Zákon. Takže kdo by šel proti Pokynu a v souladu se Zákonem, tak by uspěl. Jenže já nevím, jestli by to v tomhle případě stálo za to. Co se mě týká, snažím se ho držet - pro vlastní klid. A navíc tam, kde je benevolentnější než Zákon - proč to nevyužít? (Viz. těch 11 hodin.) Jen můj názor :-)) ***
Mě osobně se ta podmínka odpracování celé směny ale vůbec nelíbí, ale když jsem po tom pátrala, našla jsem přímo článek, že se očekává zase nějaké upřesnění, že by zaměstnanec měl nárok i při neodpracování celé směny - např. jde k lékaři - takže jsem začala být zase ve střehu, protože vidím, že o tom asi nějaká diskuze stále je.
Tak proč tedy MF vydává Pokyny(a že jich máme), když Zákon, jak říkáte je nad Pokynem - podle mne Pokyn právě upřesňuje nejasné §§ ze Zákona, takže pokud půjdu proti Pokynu, půjdu i proti Zákonu.
Že bych se jím/Pokynem neměla řídit, to jsem z něho nepochopila.
Raději se jím řídím, protože i FU se rád ohání Pokyny, což jsem zažila na vlastní kůži, tak kde je tedy vlastně pravda???
Pomooooooc:-)))
*** Já bych to chtěla zkusit nějak jednoduše ale nevím, jestli to svedu: Zákon je právní norma, Pokyn je nějaká vysvětlivka, upřesnění - sama nevím, jak to nazvat. Když se řídíte Pokynem, víte, čím se řídí správce daně. Ale i ten se musí řídit především zákonem. Pokud něco v Pokynu jde proti Zákonu (ale to bývá ojediněle - ale u těch stravenek to tak trochu je: zakazuje jen duplicitu se stravným při pracovních cestách, nikde neříká, že musí být odpracovaná celá směna), pak při sporu musí vyhrát znění zákona. Ale Pokyny především vysvětlují a dávají taky větší prostor v některých případech, kdy je Zákon přísný nebo strohý - to je třeba to, že umožňuje další stravenku už po 11ti hodinách. Nechci z toho dělat slohovou práci a taky nejsem odborních na práva :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 10. 2005 14:22
Dobry den
Chtela bych se zeptat zda ma narok na stravenku zamestnanec, ktery ma zkracenou pracovni dobu 5 hod. a odpracuje napr. 3 hod. 2 hod. ma nahradni volno. Jak je to s danovym nakladem na tuto stravenku u zamestnavatele?
Dekuji Marie