Re: Pronájem od poloviny roku a odpočet
nedávno jsem pokládala stejný dotaz na poradenský servis:
můj dotaz:Dobrý den, prosím o radu. Fyzická osoba nepodnikající - byt na hypotéku, v období 1-6/2016 užíván k bydlení FO splněna tak podmínka pro možnost odpočtu úroků (FO je jediným účastníkem hypotečního úvěru), v období 7-12/2016 byt pronajímán (FO účastník hypotečního úvěru se odstěhoval). Lze za období 1-6/2016 odečíst úroky a za období 7-12/2016 úroky využít jako náklad k příjmu z pronájmu?
odpověď: Podmínky pro odečtení úroků z hypotečního úvěru zaplacených v příslušném kalendářním roce stanoví zákon o daních z příjmů v § 15 odst. 3 a 4 (vlastnictví bytu fyzickou osobou; využití bytu k vlastnímu trvalému bydlení anebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů či prarodičů obou manželů; fyzická osoba je účastníkem smlouvy o úvěru).
Dle poslední věty § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba podle písmen a) až h) (např. byt) nebo její část k činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, anebo k nájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši.
Zákon o daních z příjmů nestanoví, co se rozumí „poměrnou výší“. Pro účely odečtu úroků od základu daně je nutné zvolit vhodné kritérium.
Při částečném využívání bytové potřeby k samostatné činnosti či k nájmu jím může být např. poměr takto využívané plochy k celkové využitelné ploše.
pokračování odpovědi: V konkrétním uvedeném případě, kdy dochází k pronájmu bytu po část kalendářního roku, fyzická osoba by mohla uplatnit odečet úroků z hypotečního úvěru ve výši jejich skutečně zaplacené částky v období od ledna do června 2016. Jen zcela výjimečně, pokud by fyzická osoba nebyla schopna vyčíslit a doložit částku úroků skutečně zaplacených v uvedeném období, by bylo možné postupovat způsobem, kdy by uplatnila odečet úroků ve výši 1/12 za každý měsíc, ve kterém byt užívala k vlastnímu trvalému bydlení, tj. ve výši jedné poloviny úroků zaplacených za rok 2016. Vždy je nutné respektovat maximální limit stanovený zákonem.
Za dobu pronájmu bytu odečet úroků od základu daně uplatnit nelze. Tuto druhou polovinu zaplacených úroků z hypotečního úvěru lze v souladu s § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů uplatnit jako výdaj vynaložený na dosažení, zajištění a udržení příjmů plynoucích z nájmu (§ 9), pokud fyzická osoba bude výdaje uplatňovat ve skutečné (prokazatelné) výši.
dovětek odpovědi: názor na danou problematiku není jednotný a ve výkladu uvedeného ustanovení nepanuje jednoznačná shoda.
Nad rámec řešení bych chtěla dodat, že v řadě případů, kdy poplatník si uplatňuje jen jistou část z celkových zaplacených úroků za dané zdaňovací období dle povinně přikládaného potvrzení k přiznání, finanční úřady postupují tak, že si nárok na snížení základu daně z důvodu odečtu úroků chtějí ověřit a zahajují vytýkací řízení, v jehož rámci je prověřena správnost či nesprávnost zvoleného postupu. Výklad, jak postupovat ve Vámi uváděné situaci, není jednoznačný, naše odpověď představuje nezávazné stanovisko. Problém především tkví v tom, že odečet úroků jako položka snižující základ daně je primárně určen pro poplatníky, kteří řeší svoji "bytovou potřebu" - to je v případě, že pořídíte byt na hypotéku, ve kterém bydlíte jen velmi krátkou dobu a následně začnete (většinou se ziskem) pronajímat, minimálně diskutabilní.
Já vám strašně moc děkuji za vaší zkušenost. Byt jsem si pořídil k trvalému bydlení, ale pokud jsem zatím sám a ještě jsem většinu času mimo domov, připadá mi vhodné byt na tuto dobu pronajmout a tím pomoct sobě i druhému. V tomto případě však zvažuji, že než se potom trápit jak u výslechu na FU, že je lepší úroky neuplatňovat . A o to jim jde..dělat zákony napůl, aby se v tom nikdo nevyznal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2017 10:11
Dobrý den. Od července 2016 jsem začal pronajímat byt, na který mám hypotéku a předcházející rok jsem uplatnil odečitatelnou položku na úrok z úvěru. Jak to mám udělat ale tentokrát? Mám rozložit odečet na dvě části, polovinu uplatnit jako odčitatelnou položku a druhou polovinu uplatnit jako výdaj § 9 ? Neudělám v tom finančáku zmatek? A ještě k tomu....pronajal jsem to známým s tím, že jsem si tam nechal malý pokojík, kde jsem čas od času přebýval, jsem totiž často na cestách. Poradíte mi prosím jak to udělat ?