OSVČ jako vedlejší činnost, jak na pojištění?

• (neregistrovaný)

20. 7. 2010 10:37

Dobrý den,

jsem zaměstnán na HPP a podnikání mám jako vedlejší činnost.
    Moje účetní mi sdělila, že pokud přesáhnu rozhodnou částku pro tento rok, tak pro mě pro příští kalendářní rok vznikne povinnost platit měsíčně za zdravotní a sociální pojištění.
    Je to tak nebo jak se celá situace má? Poradil by mi někdo?

Děkuji,
    Vladimír HAJDUK

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 7. 2010 14:59

HET (neregistrovaný)

SP při vedlejší činnosti se platí při ročním zisku nad cca 57 tis. Zálohy příští rok platit budete, jen jde o to, jak vysoké .... Při zisku do tohoto limitu budete platit minimální zálohy (letos je to cca 690 Kč). Při zisku vyšším takové zálohy, jaké si vypočítáte na přehledu (1/12 letošní povinnosti).
      Zdravotní pojištění tuto hranici nemá, tam je to 6,75% z letošního zisku doplatek a zálohy třeba desetikorunu, když to tak vyjde ...
      Optimalizujte svůj daňový základ tak, abyste zoptimalizoval i platby SP a ZP.

Hezký den

• 6. 10. 2010 12:16

Radomír (neregistrovaný)

Je zvláštní, že zde píšete, že zálohy se budou platit vždy, když zde píšou, že ne. Z www.podnikatel.cz Tak jak to je?

Pojistné a vedlejší výdělečná činnost

Pokud OSVČ vykonává při zaměstnání hlavní samostatnou výdělečnou činnost, platí důchodové pojištění vždy. Pokud vykonává samostatnou výdělečnou činnost jen jako vedlejší, je povinná platit důchodové pojištění, pokud její příjmy po odečtení výdajů dosáhnou minimálně rozhodné částky. Ta v roce 2010 činí 56 901 korun. Částka se snižuje o 1/12 za každý kalendářní měsíc, kdy nebyla vykonávána samostatná výdělečná činnost a za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc měla OSVČ nárok na výplatu nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství jako OSVČ.

• 6. 10. 2010 15:59

Rop

No vždyť jo ... SP se platí vždy pokud dosáhneš rozhodné částky (tedy při podnikání jako vedlejší činnosti) ... a rozhodná částka je cca oněch 57 tis. Kč

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).