Je to sice hezký postup ... ale celník není debil ... pokud se mu nebude zdát cena ... a to při 50x nižší ceně se mu zdát nebude tak si dožádá všechny dokumenty ke zboží ... především pak údaj kolik se skutečně zaplatilo .... a pak vyměří clo a DPH ze skutečně zaplacené ceny ... a případně může i z ceny za kterou se prodává výrobek na českém trhu .... :-)
Pan auditor zřejmě neviděl praxi ani z rychlíku ...
No, ale pokud se dohodne s čínou, tak může část zboží zaplatit přes svuj podnikatelský účet a zbytek přes účet někoho jiného ( soukromou osobu ) a pak jak mu úřad dokáže, že cena za zboží byla vyšší. Samozřejmě pokud je zboží 50x levnější než nějaká tabulková pravděpodobná cena, tak je to do očí bijící, ale když je to v řádu desítek procent 20 - 40 tak mu to nikdo nedokáže. Mě samotnému se to stalo když mi to čínská firma sama nabízela dvě faktury, dvě placení. Nepřistoupil jsem sice na to ze strachu, ale myslím, že je spousta lidí co na to kývne.
Děkuji
Ruska celni sprava kvule kryze ted poptava dodavatela zbozy z nejakecho emajlu jaki ma reba cennik skutecny. Ja se to napsal protoze v nejaki cas ceska celni sprava muze zacat delat stejnou vec - tady taky je deficit rozpoctu .^)
Muzete mne poradit gdyz mate skusennost jake bude clo na dovoz s ciny plastovych vyrobku. Tato kalkulacka nejak mi nefunguje. - http://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/taric-cz.aspx
Z Pozdravem Ex13m
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2010 22:33
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je následující situace legální. Pokud není, jaká je šance, že na to někdo přijde. Poradil mi jí auditor na účetnictví na VŠ, ale mě to pořád přijde jako díra v zákoně.
Jsem OSVČ s živností maloobchod/velkoobchod a uplatňuji paušální výdaje procentem.
Dovážím zboží z Číny s řádově 50x nižší udanou hodnotou než je reálná. To zboží projde celnicí většinou bez povšimnutí, případně proclím jen udanou(nižší) hodnotu.
Platba za zboží probíhá přes Western Union, případně přímo z bankovního účtu na účet.
Zboží pak prodávám přes eshop s fakturou koncovým zákazníkům.
Tím, že uplatňuju výdaje procentem, nejsem povinen dokazovat výdaje.
Co všechno by po mě mohla případná kontrola chtít? Je v tom nějaký háček?
Díky za fundovanou odpověď.