Účtování tržeb platební karty

• (neregistrovaný)

21. 4. 2017 22:18

Dobrý večer - podobný dotaz už tu byl, ale pro DE, účto jsem nenašla.
    Maloobchodní prodejna - tržby hotově a kartou - prosím jak účtujete?
    lze 211/604,343 - vše, hned snížit pokladnu 378(315)/211 jako vzniklá pohledávka z platby kartou. Zkreslí se tím obrat pokladny, ale bude sedět na hotovost. Nebo do pokladny jen tržby v hotovosti a kartou přes pohledávky - tady je zase problém, jak rozdělit tržby dle DPH - to z platby kartou nelze poznat. Prosím o radu, jak to děláte co nejpřehledněji. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2017 22:50

.. (neregistrovaný)

Re: účtování tržeb_platebních karet
      V pokladně jsem účtovala pouze o hotovosti 211/604,343

Tržby z plateb kartou jsem účtovala jako pohledávku
      (co den, to jeden zápis za kasu),
      dostávala jsem denní soupisku s rozpisem jednotlivých
      základů DPH a rozpisem DPH 315/604,343

Přijetí platby v bance jsem účtovala 221/315

Snížení o bankovní poplatky (vlastně se jednalo o rozdíl
      mezi přijatou částkou a utrženou částkou v prodejně) 568/221

• 21. 4. 2017 23:41

Ivan,, (neregistrovaný)

Možná jako jediný účtuji platební karty 311/343,604,
      bankou 221/311, poplatky 568/221
      Máme na to v pokladním prodeji vytvořený program a za celý den nám vyjede faktura se soupiskou všech karet, kde je základ a daň, banka nám připíše celkovou částku za celý den sníženou o poplatky a poplatky účtujeme 568/221.
      Náš programátor tvrdí, že jsme snad jediní, ale já v tom mám dokonalý přehled. Stane se, že banka zaúčtuje někdy jinak, zůstane mě to viset na pohledávkách, nemůže být chyba.
      Ivan

• 22. 4. 2017 14:40

.. (neregistrovaný)

Zdaleka nejste sám, jak jsem již uvedla, účtuji podobně (jen namísto 311 využívám 315)

Vzpomínám si, jak auditor přišel na kontrolu hotovosti v pokladně v jedné firmě a tam mu chtěli "podstrčit", že vydali v HOTOVOSTI z pokladny i peníze "vyplacené" na základě úhrad výdajů, které byly placeny platební kartou. To bylo tehdy při kontrole tóčo ...

• 22. 4. 2017 21:39

kod (neregistrovaný)

Děkuju vám moc za odpovědi, jdu se s tím poprat přes ty pohledávky :-)))

• 23. 4. 2017 0:38

T. (neregistrovaný)

Kdysi dávno jsem účtovala interním dokladem denní nebo i vícedenní tržby jako pohledávku proti výnosům a DPH - pohledávkový účet jsem měla rozlišen na hotovostní úhrady a platby bankou.
      Velký problém byl napárování s bankovní úhradou, protože každá platba kartou přišla v jiný den na účet a celý rok jsem se nebyla schopna srovnat se stavem pohledávek. Navíc poplatky banky byly strhávány z každé transakce. Hrůza.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).