DPH při nákupu z EU

• (neregistrovaný)

21. 10. 2005 15:17

Dodavatel z EU mi poslal zboží na dobírku (1. obchodní případ) a navzdory skutečnosti, že jsme oba plátci DPH a byli jsme dohodnuti, že fa vystaví bez DPH, zmýlil se a DPH započetl do částky. Nevím, jak situaci správně vyřešit. Mám příjmový doklad od přepravní služby v Kč na částku 8444,50 s datem 5. 10. Tuto částku jsem si zaúčtovala jako zálohu (314/211). Dodavatel mi poslal e-mailem fa už bez DPH na částku 252,84 EUR s datem 23. 9. Teď nevím, kurzem z kterého dne ji mám přepočítat (mám použít kurz ČNB ze dne vystavení fa nebo přijetí zásilky? Nebo použít stejný kurz, jaký použila přepravní služba - ten se od kurzu ČNB odchyluje?) Vypočtenou částku přeúčtuji ze zálohy na nákup materiálu, rozdíl mi dodavatel dle dohody vrátí na účet.
    O přepočtu částek z EUR na Kč je třeba vystavit nějaký protokol, zápis? Ještě jsem takovou situaci neřešila?

Mimo to se chci zeptat, jaké je v tomto případě DUZP, je to den vystavení fa n. přijetí zásilky a úhrada? Nevím, mám-li tento účetní případ zahrnout do daň. přiznání za 3/4 n. až do příštího.

Předem moc děkuji za radu.

Alena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 10. 2005 23:08

Aňa (neregistrovaný)

Re: DPH při nákupu z EU
      U pořízení zboží z EU je to viz
      §25a) ke dni vystavení fa(pokud ji máte)
      §25b)k 15.dni násled. měsíce po obdržení zboží = pokud fakturku nemáte
      - takže u Vás každopádně ke dni vystavení fáktury - daň.dokladu-23.9. - k tomuto dni přepočtete kurzem denní, či pevným dle směrnice .
      Interním dokladem si přeúčtujete (spárujete) zálohu na fakturu kurzem opět 23.9., takže na účtě záloh Vám vznikne kurzový rozdíl ( 252,84xkurz 23.9. = rozdíl 252,84xkurz 5.10.). Zbytek Vám - jak píšete, dodavatel vrátí.

Do dań.přiznání tedy za III/2005 - pročtěte uvedený §25

• 23. 10. 2005 18:56

ELEN (neregistrovaný)

Re: DPH při nákupu z EU
      Je to jak píše p.Aňa. Píšete, že jde o první případ a z toho usuzuji, že kurz ještě stanoven nemáte. Pokud by jste si stanovila pevný kurz k prvnímu prac.dni v roce, pak by kurzový rozdíl nevyšel, neboť byste vše přepočítávala stejným kurzem.
      Možná někoho ještě něco napadne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).