Re: Podnikání při zaměstnání
>Dobrý den, syn je zaměstnán na HPP a v únoru si zřídil
>IČO a zařizuje
>si prodej zdravých potravin (zatím ještě neprodává a
>má v úmyslu tuto činnost vykazovat jako vedlejší, není
>ani plátce DPH). V květnu 2017 změnil zaměstnání (v
>minulém mu uplatňovali slevu na poplatníka) a nyní
>dostal první výplatu u nového zaměstnavatele a tam mu ji
>neuplatnili (nepodepsal prohlášení),
Nepodepsal = neuplatnili slevu na poplatníka (příp. další slevy), ale má zálohovou daň a je POVINEN po skončení roku podat daňové přiznání. § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů.
>chci se zeptat,
>když podepíše prohlášení, tak by neměl být žádný problém,
>že?
Problém v čem?
>Roční zúčtování si bude dělat sám a už by slevu
>neuplatňoval. Takto se mi to zdá příliš komplikované,
>protože do dubna 2017 by uplatňoval u zaměstnavatele a
>od května by si pak v ročním zúčtování uplatňoval sám.
>Prosím o radu, jak by to bylo nejvýhodnější a
>nejsrozumitelnější.
U zaměstnavatele podepíše Prohlášení, uplatní slevu (příp. slevy další - invalidita, děti ...). Po skončení roku dostane od zaměstnavatele Potvrzení o zdanitelných příjmech a tyto příjmy započte do svého daňového přiznání.
>Zároveň mám dotaz: základ pro výpočet
>odvodu ZP a SP (mám na mysli zaměstnavatele) se musí
>zaokrouhlovat na celé 100 nahoru, nebo ne?
Ne, to si pletete se základem daně.
>>>>Dobrý den, syn je zaměstnán na HPP a v únoru si
>>>>zřídil
>>>>IČO a zařizuje
>>>>si prodej zdravých potravin (zatím ještě neprodává a
>>>>má v úmyslu tuto činnost vykazovat jako vedlejší,
>>>>není
>>>>ani plátce DPH). V květnu 2017 změnil zaměstnání (v
>>>>minulém mu uplatňovali slevu na poplatníka) a nyní
>>>>dostal první výplatu u nového zaměstnavatele a tam mu
>>>>ji
>>>>neuplatnili (nepodepsal prohlášení),
>>>>Zároveň mám dotaz: základ pro výpočet
>>>>odvodu ZP a SP (mám na mysli zaměstnavatele) se musí
>>>>zaokrouhlovat na celé 100 nahoru, nebo ne?
>>>Ne, to si pletete se základem daně.
>>
>>
>>Byl zamestnany cely kveten? Od 1.5.? Zadny den
>>"prodleni"?
>Zaměstnaný byl od 2.5.2017
Nahlásil již na svoji zdravotní pojišťovnu začátek podnikatelské činnosti? Někteří OSVČ uvedenou datum začátku podnikání při vyplnění formuláře s ohlášením živnosti přímo na živnostenském úřadu.
Pokud OSVČ není CELÝ kalendářní měsíc současně také zaměstnaná na pojištěnou činnost, tak tento měsíc je vedena jako OSVČ na hlavní činnost s povinností platit zdravotní pojištění z tzv. minima.
Jen poznámka - píšete "Roční zúčtování si bude dělat sám a už by slevu neuplatňoval".... tak to není, on si na začátku příštího roku udělá daňové přiznání, kde zahrne příjmy ze zaměstnání i z podnikání a UPLATNÍ SLEVU NA POPLATNÍKA. Logika daňového přiznání je udělaná tak, že ta sleva tam nebude dvakrát.
Hmatatelný rozdíl je pouze v tom, že když si v průběhu roku nebude uplatňovat slevu u zaměstnavatele, na konci roku možná nebude nic doplácet a nebo se mu dokonce část daně zaplacené v zaměstnání vrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 6. 2017 7:02
Dobrý den, syn je zaměstnán na HPP a v únoru si zřídil IČO a zařizuje
si prodej zdravých potravin (zatím ještě neprodává a má v úmyslu tuto činnost vykazovat jako vedlejší, není ani plátce DPH). V květnu 2017 změnil zaměstnání (v minulém mu uplatňovali slevu na poplatníka) a nyní dostal první výplatu u nového zaměstnavatele a tam mu ji neuplatnili (nepodepsal prohlášení), chci se zeptat, když podepíše prohlášení, tak by neměl být žádný problém, že? Roční zúčtování si bude dělat sám a už by slevu neuplatňoval. Takto se mi to zdá příliš komplikované, protože do dubna 2017 by uplatňoval u zaměstnavatele a od května by si pak v ročním zúčtování uplatňoval sám. Prosím o radu, jak by to bylo nejvýhodnější a nejsrozumitelnější. Zároveň mám dotaz: základ pro výpočet odvodu ZP a SP (mám na mysli zaměstnavatele) se musí zaokrouhlovat na celé 100 nahoru, nebo ne?
Děkuji Pavlína