Daňové přiznání

• (neregistrovaný)

20. 1. 2013 17:56

Dobrý den.
    Obracím se na Vás o radu ohledně podání daňového příznání za rok 2012.
    Protože jsem v minulosti ještě nikdy nepodnikal,mám pouze základní informace ohledně daní z podnikání atd.

V dubnu loňského roku jsem přišel o práci a od té doby jsem byl evidován na úřadu práce jako nezaměstnaný.
    Přesto ,že jsem se snažil sehnat práci co nejdříve ,nedařilo se mi to a proto jsem si nechal vystavit živnostenský list a začal podnikat.
    Vytvářel jsem databáze podle požadavků zadavatele a provozoval poradenskou činnost.
    Nepovedlo se mi sehnat tolik zakázek ,abych uživil rodinu a proto jsem stále pobíral dávky v nezaměstnanosti a to až do září loňského roku.
    Za toto období jsem na živnostenský list vydělal 12 000 kč s DPH.
    V září 2012 jsem konečně nastoupil do práce a podnikání se již nevěnoval.

Zajímá mne zda mohu podnikat v průběhu evidence na úřadu práce a jaká částka výdělku mne může být tolerována tímto úřadem.
    Pokud byla chyba ,že jsem podnikal v tomto období co s tím mohu udělat po stránce podání daňového přiznání.

Dále se ptám zda mohu zahrnout do výdajů v účetnictví platby za telefon a internet ,které jsem pro své podnikání využíval.
    Nemám je ale vedené na firmu,na fakturách není uvedeno moje IČO.

Mám také jako začínající podnikatel nárok na určité úlevy z daně apod.
    Pokud ano,tak jaké.

Protože mám hypotéku,je mi vyplácen návrat daně z úroku.
    Pokud podnikám a tyto podklady budu zahrnovat do daňového přiznání,dokdy nejdéle toto daňové přiznání musím podat.

Co všechno musím mít připraveno pro podání daňového přiznání.

Daňové přiznání si nechám vypracovat daňovou účetní.
    Chci být na to připravený a vyvarovat se zbytečných problémů.
    Za odpověď předem děkuji.

S pozdravem.                                   Miroslav Toušek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2013 22:28

bez přezdívky

Dobrý den pane Toušku,

povinnost podat daňové přiznání máte v případě, že (celkové) roční příjmy, které jsou předmětem daně, přesáhnou 15 tisíc korun, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkovou daní. Dle ustanovení § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů není povinen podat daňové přiznání ten, který má příjmy ze závislé činnosti podle ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů a nemá jiné příjmy vyšší než 6 tis. Kč dle ustanovení § 7-10 zákona o daních z příjmů.

Dle uvedených informací jste si vydělal z podnikání 12 tis. Kč, ale od září 2012 jste nastoupil do zaměstnání. Příjmy ze živnosti jsou příjmy z podnikání dle ustanovení § 7 zákona o daních z příjmů a příjmy ze zaměstnání jsou příjmy ze závislé činnosti dle ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů. Předpokládám, že souhrn dosažených příjmů dle ustanovení § 6 a § 7 je vyšší jak 15 tis. Kč, a proto máte povinnost do 2. 4. 2013 podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2012.

Svůj základ daně z příjmů si můžete snížit o zaplacené úroky z hypotéčního úvěru ve zdaňovacím období za předpokladu, že splníte podmínky uvedené v ustanovení § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů, přičemž výši úroků doložíte potvrzením od hypotéční banky, které je povinnou přílohou daňového přiznání. Dále si můžete za rok 2012 uplatnit, tj. odečíst tzv. slevu na poplatníka (24 840,- Kč), plus další slevy uvedené  ustanovení § 35ba a § 35c zákona o daních z příjmů za splnění uvedených podmínek (např. sleva na manželku, na dítě). Daňová úleva týkající se začínajících podnikatelů není v tomto ohledu definována. K daňovému přiznání doložíte tzv. Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012, které Vám na vyžádání vystaví Váš zaměstnavatel.

Zda lze uznat náklady typu - poplatky za telefon a internet - za daňové účinné, k tomu nemáme potřebné informace (např. zda místo podnikání souhlasí s místem uvedeným na fakturách za tyto služby). Jako daňově uznatelné náklady se považují náklady dle ustanovení § 24 zákona o daních z příjmů a těmi jsou výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. V každém případě doporučujeme mít důkazní prostředky o tom, že předmětné výdaje sloužily pouze k podnikání (uvedení identifikačního čísla na dokladech je v tomto ohledu pouze formální).

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).