TZ x oprava

• (neregistrovaný)

7. 7. 2017 13:20

Prosím o radu zkušenější. Ve firmě postupně rekonstruujeme kanceláře (nové rozvody elektřiny, omítky, snížení stropů, nový nábytek, LED světla). Firma si objekt pouze pronajímá. Teď mi přišly faktury. Jedna je na LED panel za cca 25 tisíc bez DPH a druhá faktura je s textem "za stavební práce na rekonstrukci kanceláře" v hodnotě cca 71 tis. Podle mě se jedná o opravu nikoli o technické zhodnocení, ale účetní mi to dala na 042 - oboje. Prosím o váš názor, zda se dá dát něco do majetku ( i když se jedná o pronajaté prostory), nebo vše rovnou do spotřeby. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2017 11:32

Crt (neregistrovaný)

Re: TZ x oprava
      Pokud budete veškeré práce přefakturovávat pronajímateli, můžete klidně zaúčtovat do nákladů, následně přefakturaci do výnosů...pokud nepřefakturováváte, už musíte řešit, zda jde o TZ či o oparvu...a co máte ve smlouvě, jak jsou ve smlouvě řešeny opravy najatého majetku...kdo si co dává do nákladů...určotě část prací bude TZ a část oprava...pak je třeba řešit, jak prokázat, co všechno je oprava a co už je TZ...snížení stropů bude jistě TZ...zřejmě i LE světla s novými rozvody...nábytek asi do nákladů, jednotlivé položky budou asi pod 40.000,-...pokud nekupujete vestavěný nábytek, který by se měl stát součástí budovy (=kanceláře), a tudíž také TZ budovy...a pokud se jedná o prováděném TZ, musíte mít souhlas pronajímatele, že můžete toto TZ provádět, a taky že ho můžete odepisovat...pak byste ho zúčtoval do svého účetnictví jako "Jiný majetek" a odepisoval dle daňové skupiny určené samotnou budovou...a pak musíte řešit ve smlouvě, jak se s TZ vypořádat v případě ukončení nájmu....u najatého majetku a jeho oprav (TZ) je spousta věcí k řešení....:o))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).