Re: práce přesčas ve svátek
Náleží mu: mzda za práci, tj. 10 h x hodinová mzda
plus příplatek za práci ve svátek, tj. 10 h x průměr na hodinu.
Pokud si tyto hodiny později nevybere jako náhradní volno, náleží mu ještě přesčasový příplatek, tj. 10 h x 25% z průměru na hodinu (vybrání volna má přednost).
Počkejte, já to beru tak, že když ten člověk má normální pracovní dobu od pondělí do pátku, v pátek je svátek a on, místo aby byl doma, jde do práce a odpracuje v ten den 10 hodin a nebude si vybírat náhradní volno, tak má 10 hodin přesčas, ne?
Kdyby si vybíral náhradní volno, taky si vybere 10 hodin a ne jen 2. Např. v říjnu má zaměstnanec při 8mi hodinovém úvazku odpracovat 160 pracovních hodin. On ve skutečnosti odpracuje 170 h (10 hodin bude pracovat 28.10.). Má tedy 10 hodin přesčasů. Kdyby v ten den odpracoval 2 hodiny, byla by výplata tato:
2 hodiny x hodinová mzda, plus 2 h x průměr na hodinu (příplatek za práci ve svátek ), plus 2 h x 25% z průměru (přesčasový příplatek), plus 6 h x průměr na hodinu (náhrada za svátek).
Tak už jsem to našla. Ale tam se mluví o práci ve svátek při měsíční mzdě. (taky se tam mluví o rozpočtovce a taky je tam řeč o situaci, kdy má jinak rozvrženou pracovní dobu a směnu mu připadne na svátek - to pak opravdu není přesčas, ale to nechme stranou). Ale tady v tomto příspěvku je řeč o rovnoměrně rozvržené pracovní době od po do pá (předpokládám), odměňování hodinovkou, podle zákona o mzdě.
Ale stejně - když tak nad tím přemýšlím, není mi jasné, proč by u měsíční mzdy, při odměňování podle zákona o mzdě, to nemělo být přesčasem. Když mám měsíční mzdu třeba 15000 Kč, v říjnu je 160 pracovních hodin plus 1 den svátku, dostanu 15000 Kč. Když půjdu ve svátek do práce, dostanu zase 15000 Kč plus 8 h x průměr (příplatek za práci ve svátek). A mám tím pádem 8 hodin přesčasů, nebo proč bych neměla mít? To přece nemá souvislost s tím, že měsíční mzdu mám na celý měsíc, ať je svátek nebo není. Ano, tu sice mám na celý měsíc, ale když mám být ve svátek doma a já jsem v práci, pak přece skutečně pracuji navíc - a to je ten přesčas.
Proto trvám na tom, že v uvedeném dotaze jde o práci ve svátek, která je ( pokud nebude čerpat náhradní volno) současně prací přesčas.
nechci se pouštět do obsáhlé diskuse,ale už jsem to také kdysi řešila - skutečně,Jiřino, pokud se jedná o rovnoměrně rozvr.pracovní dobu, svátek připadne na pátek; zaměstnanec-pokud zůstane doma,má placenou náhradu mzdy,pokud půjde do práce v pátek a odpracuje 10 hodin, má skutečně přesčas jen a pouze a na beton 2 hodiny, protože přesčasová práce je taková práce, kterou odpracuje nad stanovenou týdenní pracovní dobu.
Zamýšlela jsem se nad tím, a začínám věřit, že to tak bude.
Vlastně se to teda nemůže brát tak, že v ten pátek do práce jít neměl. Musí se to brát tak, že do práce jít měl, ale protože stát vyhlásil volno, tak do práce jít nemohl a ušla mu mzda. Když ale v ten pátek do práce půjde na 10 hodin, žádná mzda mu tím pádem neušla, on pracoval 8 hodin, které by býval odpracoval, kdyby stát svátek nevyhlásil a navíc odpracoval 2 hodiny (ty jsou přesčasem). Zdůvodňuji si to dobře?
Jiřko, docela jste se nechala poplést.:) Přesčasová práce je ta, která je nad stanovenou pracovní dobu, což vy i anonym jistě víte, ale rovněž tak nad rozvrh pracovních směn. To jest, pokud někdo jde pracovat nad rámec svých směn a to i zaměstnanec
odměňovaný měsíčním platem, má nárok na mzdu za tuto dobu navíc odpracovanou dobu, bez ohledu na to, že má v platě zohledněnu mzdu za svátky) a všechny hodiny ,které jsou navíc, jsou přesčasem.(krom zkrácené prac.doby ,kde jsou přesčasovou prací až ty, které stanovenou týdenní PD přesahují)
Šmarjá, tak já už nevím, co si z toho mám vybrat. Anonym a Zdx tvrdí, že jestliže by zaměstnanci normálně odpadla směna v důsledku svátku, ale on jde v ten svátek do práce a pracuje 10 hodin, nemá přesčasů 10 hodin, ale jen 2 hodiny.(Např. člověk pracuje od po do pá, v pá je svátek, tedy měl by mít volno, ale on jde do práce a odpracuje 10 hodin).
Tak jsem sama pro sebe hledala zdůvodnění, proč by tomu tak mělo být, proč ne 10, ale jen 2 hodiny přesčasové.
A Vy mně zas píšete, že když někdo pracuje nad rámec svých směn (což v tomto případě pracuje), jsou všechny hodiny, odpracované nad rámec jeho směn přesčasové. To by znamenalo, že přesčasem nejsou jen ty 2 hodiny, ale celých 10 hodin, tak jak jsem to tvrdila od začátku. Tak jak to teda je?
(Zdůrazňuji, že mluvím pouze o určení přesčasových hodin. Samozřejmě vím o tom, že když má zkrácenou dobu, jsou přesčasové hodiny až ty hodiny, které jsou nad stanovenou týdenní dobu a také pochopitelně vím, že má dostat mzdu za všechny odpracované hodiny. Jde mně pouze o určení, co je přesčas a co ne.) Dík.
Zase až tak moc zmást jste se, paní Jiřino, nenechala. Mimochodem, smekám před vašimi znalostmi. Kdo má možnost: odborné časopisy: Mzdová účetní č. 4/2000, Národní pojištění 3/2000, Mzdová účetní 4/2001, Práce a mzdy 8/2001, Práce a mzdy č. 13/2002, PaM č. 6/2003. Snad jsem to nepopletla. Rovnoměrně rozvr.pracov.doba pondělí-pátek, pracovní doba 8 hodin, 40 hod.týdně - na pátek připadne svátek, zaměstnanec odpracuje 8 hodin. Při takto rozvržené pracovní době je pátek obvyklým pracovním dnem a prací přesčas je práce konaná zaměstnancem nad stanovenou týdenní pracovní dobu mimo určený harmonogram směn, tzn.ani jedna z těchto podmínek nebyla splněna. Zaměstnanci proto podle § 5 ZO za práci v pátek nevznikl nárok na mzdu za práci přesčas, ale pouze na mzdu za práci ve svátek podle § 6 ZO (+ dosaženou mzdu).. Pokud by odpracoval 10 hodin, pak má: dosaženou mzdu+ příplatek za práci ve svátek 10 hodin (§ 6 ZO), 2 hodiny náhradní volno nebo po dohodě se zaměstnavatelem 2hodiny přesčas. příplatek (§ 5 ZO).Takže se domnívám, že: Pokud je zaměstnanec ve svátek, který připadne na jeho běžný pracovní den dle rozpisu směn - povolán do práce (je pro něj skoro lepší být doma), nejedná se o práci přesčas. Zaměstnanec by v tento den normálně pracoval, kdyby svátek nebyl. Prací přesčas by byla až práce nad stanovenou délku pracovní směny danou jejím rozvrhem, kdyby ten den nebyl svátek. Potud se odborníci shodují, různé názory mají na náhradu mzdy za svátek při měsíční mzdě,protože existuje rozhodnutí Nejvyššího soudu R 11/1971 , o kterém sice tvrdí, že již je nepoužitelný (nekrátit měsíční mzdu při svátku), ale na druhou stranu přiznávají, že je pravda, že většina zaměstnavatelů, odměňujících dle ZO, tuto mzdu zaměstnanci v době svátku nekrátí. Je to postup, který i přes změnu v roce 1992 je vžitý. Žádné kontrolní orgány státu (úřady práce) se nechtějí touto záležitostí zabývat tak, aby takový postup zaměstnavatelům vytýkaly. A pokud to někdo dočetl až sem, klobouk dolů a odpusťte mi tu délku, krátila jsem co to šlo, zdravím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 10. 2005 15:31
Dobrý den,
pokud zaměstnanec má hodinovou mzdu a pracuje ve svátek (pátek) 10 hodin - co vše mu náleží.
Děkuji za odpověď.