DUZP x datum vystavení u služby

• (neregistrovaný)

22. 8. 2017 17:24

Dobrý den všem, jsem opravdu překvapena závěrem jedné daň.poradkyně /nebudu zde jmenovat/, která mému dodavateli chválila následující postup:
    Firma provedla opravu výtahu dne 18.7.17, práce byla vyfakturována takto: datum vystavení 2.8.17, DUZP: 18.8.17.
    Dle mého názoru je to celé chybně. Jedná-li se o služby, tak DUZP nastává dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení dokladu, (to se nezměnilo ani novelou k 1.7.2017) v tomto případě DUZP: 18.7.17 + 15 dní na vystavení faktury.
    Tato firma nám fakturuje taktéž pravidelnou Q prohlídku výtahu a bohužel ani toto dle mého názoru nefakturuje správně. Na poslední faktuře uvedla: DUZP: 31.7.17, vystavení: 20.7.17. Dle mého názoru to mělo být správně DUZP+vystavení: 20.7.17.
    Bohužel argumentace neuvedené daň.poradkyně je chybná, a to že u plnění, které se opakují dle smlouvy, lze vystavit fakturu dříve než nastane DUZP, což ovšem takto v zákoně není, ani žádná vyj. se na služby opakující se dle smluv není (dle vyjádření daň.poradkyně je tomu tak dle EU). Samozřejmě lze vystavit fakturu dříve, ale pak u služby nastalo zdan.plnění a tedy jde i o DUZP = den vystavení faktury.
    U zboží je tomu jinak. Tam lze vystavit dříve, aniž by nastalo zda.plnění, které může nastat později po vystavení, tj. ke dni dodání.

Máte jiný závěr, než-li já ? Děkuji velice.
    Jedna nešťastná účetní. ;-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2017 14:50

mirka..p (neregistrovaný)

Re: DUZP x datum vystavení u služby
      Já to vidím stejně jako Vy, u služeb je DUZP dnem vystavení faktury nebo dnem poskytnutí služby, podle toho, co nastane dříve.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).