Re: DPH-prosím o radu
My máme opačný problém, kdy pronajímáme nebytové prostory plátcům i neplátcům. Na FÚ jsme oznámili, že budeme zdaňovat DPH. Nyní vystavujeme faktury všem s DPH. Je to špatně? V § 56 je, že se může plátce rozhodnout, že u nájmu jiným plátcům uplatní DPH. Jak ale u neplátců? Vystavovat jim faktury bez DPH? Je to v tomto případě osvobozené plnění a vztahuje se ke krátícímu koeficientu? Děkuji za rady
V § 56 je uvedeno, že se můžete rozhodnout, zda nájem JINÝM PLÁTCůM budete nebo nebudete zdaňovat DPH. Podmínkou je, oznámit zdaňování pronájmu FÚ do 30 dnů od uzavření nájemní smlouvy. Tedy, rozhodnout se můžete, a zdaňovat DPH, ale pouze, pokud jde o pronájem plátcům DPH. Neplátcům nesmíte pronájem zdanit DPH!!!
Jde o plnění osvobozené bez nároku na odpočet. Pokud nemovitost využíváte i k ekonomické činnosti nebo pronajímáte plátcům, pak vstupy související s osvobozeným plněním (náklady na nemovitost, ale i režijní materiál a služby) budete krátit koeficientem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2005 14:03
Od plátce DPH mám v pronájmu nebytové prostory, nájemné hradím měsíčně, sama plátce nejsem. K celkové částce 30 000,-Kč /nájemné, vybavení a energie/je mi účtováno DPH 19%. Stačí mi platbu do účetnictví doložit jednoduchým příjmovým dokladem, nebo mi musí pronajímatel vystavit fakturu? Pracovník Fú mi sdělil, že pronajímatel mi DPH za nebytové prostory účtuje neoprávněně.
Prosím poraďte, jsem v tom pěkně zamotaná. Děkuji.