DPH za služby do zahraničí mimo EU

• 2. 2. 2013 13:02

Dobrý den

od 1.10.2012 působím jako OSVČ, hlavní činnost, živnost volná - poradenská a konzultační činnost. V tuto chvíli jsem neplátce DPH. Můj klient je společnost se sídlem na ostrově Jersey, tedy mimo EU. Daňové zákony ostrova Jersey neznají pojem DPH. Tomuto subjektu poskytuji poradenství, které se týká společností, který tento subjekt vlastní v ČR a na Slovensku plus další poradenství s možnými akvizicemi firem v Polsku a Maďarsku.
    V průběhu roku 2013 můj obrat spojený s tímto poradenstvím přesáhne 1 mil. Kč.
    Moje dotazy se týkají toho jak mám postupovat vůči FÚ v ČR co se DPH týče. Budu se muset registrovat jako plátce DPH a budu muset podávat přiznání k DPH? Předpokládám, že služby, které poskytuji budou i po dosažení 1 mil Kč nezatížené DPH nebo bude sazba DPH 0%? Budu muset FÚ taktéž podávat "souhrné hlášení prodeje služeb do zahraničí"? Existuje případně nějaká další povinnost z výše uvedeného vůči FÚ v ČR.

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 17:23

bez přezdívky

Dobrý den,

v tuto chvíli poskytujete služby se standardním určením místa plnění (§ 9 odst. 1 ZDPH), a tímto místem plnění jsou Normanské ostrovy (sídlo odběratele). Normanské ostrovy jsou dle § 3 zákona o DPH považovány za "třetí zemi", tedy území mimo EU, přestože z hlediska celních předpisů jsou součástí celního území EU.
      Jestliže je místo plnění ve třetí zemi, jistě nebudete z takového plnění odvádět českou DPH.

Ad obrat pro povinnou registraci: dle § 4a zákona o DPH se do obratu započítavají plnění "s místem plnění v tuzemsku". Vámi poskytované služby, jejichž odběratelem je osoba povinná k dani se sídlem na Jersey tedy nebudou do obratu zahrnovány.

Ad identifikovaná osoba: dle § 6i ZDPH byste se stal identifikovanou osobou poskytnutím služby podnikateli se sídlem v EU, nikoliv osobě se sídlem ve třetí zemi. Identifikovaná osoba je jakýsi neplnohodnotný plátce, který "jako plátce" vystupuje pouze u přeshraničních plnění, podává přiznání, eventuelně i souhrnné hlášení, ale v případě tuzemských plnění vystupuje jako neplátce (fakturuje je bez daně). Dále platí, že identifikovaná osoba nemá nárok na odpočet daně na vstupu.

Pokud tedy bude situace nadále nastavena tak, jak popisujete, nevznikají Vám žádné povinnosti ohledně DPH. Je však nutno upozornit, že jestliže by Váš odběratel měl PROVOZOVNU ve smyslu předpisů upravujících DPH (viz např. § 4 odst. 1 písm. k) ZDPH), a odběratelem by byla tato provozovna umístěná např. na Slovensku, v Polsku nebo Maďarsku, byl by výklad zcela jiný, minimálně byste se stal identifikovanou osobou dle § 6i ZDPH, a to prvním poskytnutím poradenské služby.

Dále upozorňuji na přeformulaci pojmu "sídlo" v ZDPH od ledna 2013, SÍDLEM u osoby povinné k dani (podnikatelského subjektu) je "adresa místa jejího vedení, kterým se rozumí místo, kde jsou přijímána zásadní rozhodnutí týkající se řízení osoby povinné k dani"...  Když se vrátíme, k § 9 odst. 1 definujícímu místo plnění, vidíme, že odpověď na otázku, kde má osoba sídlo je zároveň odpovědí na otázku, KDE se zdanitelné plnění uskutečnilo. A to je klíčové pro určení povinné registrace identifikované osoby.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).