Dobrý den pane Křenovský,
zřejmě jste už při přiznávání příjmů za rok 2011 postupoval ve smyslu Pokynu D-6 Generální finančního ředitelství: Dojde-li u poplatníka ke změně v rozsahu povinnosti vůči České republice (§ 2 odst. 2 nebo odst. 3 zákona o daních z příjmů) v průběhu zdaňovacího období v důsledku ZMĚNY BYDLIŠTĚ, posuzuje se jeho statut za příslušné části roku samostatně. To znamená, že i za rok 2012, v případě že jste změnil bydliště v průběhu roku 2012, máte povinnost rozdělit své příjmy za zdaňovací období roku 2012 na:
- období, kdy jste byl českým daňovým nerezidentem - a za toto období přiznáváte v ČR jen příjmy příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR (asi žádné nebyly) a na
- období, kdy jste byl již opět českým daňovým rezidentem - a za tuto část roku přiznáváte jak příjmy plynoucí z Turecka (možná Vám plynuly ještě nějaké doplatky...), tak příjmy plynoucí ze zdrojů z území ČR.
Předpokládám, že v obou případech se jednalo výhradně o příjmy ze zaměstnání čili o příjmy ze závislé činnosti dle ustanovení § 6 zákona o daních z příjmů (v dotazu bohužel není explicitně uveden druh/mix příjmů), neboť se ptáte na základ daně ze závislé činnosti. Příjmy ze závislé činnosti od zaměstnavatele v Turecku podléhají zdanění (pouze) v Turecku - za předpokladu, že neplynuly ještě v období, kdy jste byl už českým daňovým rezidentem.
Příjmy ze závislé činnosti od českého zaměstnavatele podléhají zdanění v České republice. Pokud je Vaše situace taková, že:
- máte pouze příjmy ze závislé činnosti,
- za období, kdy jste se vrátili do ČR už Vám nebyly vypláceny příjmy z Turecka,
- a podepsal jste u českého zaměstnavatele "prohlášení k dani",
bude pro Vás nejjednodušší požádat Vašeho českého zaměstnavatele do 15.2.2013 o tzv. roční zúčtování Vašich zdanitelných příjmů ze závislé činnosti z příjmů od českého zaměstnavatele. Nemusíte tedy nutně podávat daňové přiznání.
Pokud si budete podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob sám za příjmy dosažené na území České republiky, pak jeho nedílnou součástí je tzv. Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2012, který si vyžádáte od svého českého zaměstnavatele.
Základem daně ze závislé činnosti jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe. Tyto údaje vyčtete z Potvrzení od příjmech vystaveného zaměstnavatelem. Pokud jde o zdanění Vašich příjmů ze závislé činnosti dasažených na území Turecka, musel byste se obrátit na tureckého zaměstnavatele nebo na tamní daňové poradce. Je ovšem pravděpodobné, že se skončením pracovního poměru v Turecku byly Vaše případné závazky vůči tamním úřadům již vyrovnány (jinak řečeno, pokud byste měl nějaké nedoplatky na tureckých daních, asi by je po Vás chtěli vyrovnat již k onomu 15. 6. 2012). Ověřte se ale raději, zda v Turecku nemusíte podávat nějaké přiznání/hlášení, resp. zda nemůžete požádat o analogii českého "ročního zúčtování" - Váš bývalý zaměstnavatel to určitě bude vědět.
V případě, že by nastala situace, že Vám přišly nějaké peníze z Turecka (např. nějaký doplatek mzdy) v době, kdy jste byl již daňovým rezidentem České republiky, pak máte povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a kromě příjmů ze závislé činnosti z ČR musíte uvést i tyto příjmy (příjmy z Turecka obdržené po 15. 6. 2012). Dle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění uzavřené mezi Českou republikou a Tureckem (19/2004 Sb.m.s.) by dvojímu zdanění bylo zamezeno použitím metody "zápočet daně prostý", což prakticky znamená, že příjmy z Turecka zde přiznáte (zahrnete mezi příjmy na ř. 31 DP) a potom je od celkové daně odečtena daň zaplacená v Turecku. Je však možné započíst jen takovou výši daně, která odpovídá české míře zdanění. Ke správnému výpočtu se dostanete vyplněním Přílohy 3 DP (daň zaplacená v Turecku by se uvedla do ř. 323 této přílohy).
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 2. 2013 16:43
Dobrý den,
Od 1.2.2011 do 15.6.2012 jsem pracoval a žil s rodinou v Turecku. Pro DP za rok 2011 jsem byl od 1.1. do 31.1.2011 považován za daňového rezidenta ČR a od 1.2. do 31.12.2011 za daňového nerezidenta ČR.
Pro DP za rok 2012 se chci zeptat:
1) Můžu, obdobně jako v roce 2011, rozdělit období roku 2012 tak, že od 1.1. do 15.6.2012 budu českým daňovým nerezidentem (v té době jsem v Turecku žil, pracoval a děti tam také chodily do školy) a od 16.6. do 31.12.2012 českým daňovým rezidentem (přestěhovali jsme se zpátky do ČR, našel jsem si novou práci a děti začaly chodit do svých původních českých škol) ? Pokud to jde, jak to mám v DP udělat (čestným prohlášením, potvrzením o době zaměstnání v zahraničí, …)?
2) Nebo budu již celý rok 2012 považován za daňového rezidenta ČR a budu muset v ČR taky přiznat i příjmy z Turecka? Pokud ano, jak správně určím základ daně z tureckých příjmů? Co to znamená, že základem daně je příjem ze závislé činnosti zvýšený o povinně pojistné podle odst. 13? Tomu nerozumím, protože jsem v Turecku kromě daní také samozřejmě platil i povinné sociální a zdravotní pojištění. Navíc jsem se před zahraničním pracovním pobytem řádně odhlásil ve ZP a nahlásil na ČSSZ? Jak mám tedy správně vyplnit řádky č. 31, 32, 33 a 35 DP? Můžete uvést nějaký jednoduchý příklad?
Děkuji,
Jaroslav Křenovský