Hlavní navigace

Plátcovství DPH

  • (neregistrovaný)

    4. 2. 2013 17:04

    Dobrý den, v 8 měsíci roku 2011 jsem se díky výši obratu stal plátcem DPH - obor byl zednictví. Tuhle činnost už ale v roce 2012 aktivně neprovádím pro nedostatek práce. Teď jsem začal nakupovat a prodávat zboží - sportovní potřeby - a má otázka zní - je plátcovství DPH z činnosti zednictví přenosné i na totálně nesouvisejíci obor podnikání jako je nákup a prodej sportovních potřeb? Stávám se plátcem DPH i v tomto oboru?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 13:51

      bez přezdívky

      Dobrý den,

      v roce 2011 jste se stal plátcem DPH z důvodu překročení obratu. Předpokládám, že jste Vaše podnikání v roce 2012 nepřerušil, ale pouze jste svoji živnost - zednictví nevykonával tak aktivně pro nedostatek práce (tzn. že jste nepřestal uskutečňovat ekonomickou činnost v roce 2012, i když práce jste měl méně než v roce 2011). Nadále jste tedy byl i v roce 2012 registrovaným plátcem DPH se všemi právy a povinnostmi z toho vyplývajícími. Ze všech typů podnikání, které jako plátce provozujete, musít odvádět DPH na výstupu (kromě vyjmenovaných osvobozených plnění, ale tím se zde nemusíme zabývat).

      V případě, že splňujete podmínku, že jste nedosáhl za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců obrat větší než 1 mil. Kč, můžete požádat o zrušení registrace k DPH na základě žádosti, kterou podáte u Vašeho správce daně. O zrušení registrace lze požádat také, pokud jste přestal uskutečňovat "ekonomické činnosti", tedy VŠECHNY druhy podnikání - viz § 106b zákona o dani z přidané hodnoty.

      Otázka, zda máte být plátcem daně a nebo ne, nesouvisí s oborem podnikání, ale především je vázána na výši dosaženého obratu v případě uskutečňování ekonomických činností s místem plnění na území České republiky. Definice, co se započítává do obratu rozhodného pro povinnou registraci naleznete v § 4a zákona o DPH.

      Ještě je třeba podotknout, že i v situaci, kdy Váš obrat nepřesáhl 1 mil. Kč, mohou Vám vzniknout povinnosti v souvislosti s DPH. Při určitých přeshraničních aktivitách (poskytování/příjímání služeb do/z EU, pořízení zboží z EU za více než 326 000 Kč za stávající a předchozí rok atd.) se sice nestanete plátcem, ale musíte se zaregistrovat jako identifikovaná osoba, přiznávat z těchto plnění DPH, resp. hlásit jejich poskytování. Ovšem o přeshraničních aktivitách se nezmiňujete, tak to snad nebude Váš případ. Situace, kdy se musíte zaregistrovat jako identifikovaná osoba naleznete v § 6g až § 6i zákona o DPH:

      V případě, že jste plátcem daně z přidané hodnoty a pouze změníte obor podnikání, pak změna oboru podnikání nemá vliv na to, zda máte (musíte) být plátcem daně a nebo ne. Zde záleží především na výši obratu (viz výše) a na druhu konkrétních uskutečňovaných nebo přijatých plnění.

      S přátelskýnm pozdravem

      Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).