Opět děkuji za odpověď,
smlouva je podobná této:
http://www.vzory-zdarma.cz/obcanska-a-lidska-prava-diskriminace/obcansky-zakonik/smlouva-o-vypujcce/
Ve které je napsáno, že je vozidlo bezplatně zapůjčeno. Je to můj klient, pro kterého pracuji. Zapůjčil mi za mé služby vozidlo. Když už má volné vozidlo, proč ho nepůjčit člověku, ze kterého má užitek.
Jinak ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 7. 2010 0:05
Dobrý den,
měl bych dotaz v případě bezplatně zapůjčeného vozidla v autopůjčovně (mého klienta).
Zapůjčil jsem si na 2,5 měsíce osobní automobil pro služební účely (návštěvy klientů, obchodní jednání, apod.)
Jak už to tak bývá, velmi rád bych si odečetl DPH na projeté PHM. Po několika hodinovém brouzdání na internetu jsem však našel rozdíly mezi:
- zapůjčeným vozidlem
- bezplatně zapůjčeným vozidlem
- soukromým vozidlem pro firemní účely
- firemním vozidlem
Nějak se to všechno plete a proto bych názor někoho, kdo tomu rozumí.
Paušál využívat kvůli tomu, že vozidlo není moje (soukromý vůz) ani firemní nemohu.
Co tedy mohu?
1. Je zřejmé, že si musím psát knihu jízd, pokud se nepletu.
2. Musím si schovávat účtenky za PHM?
3. V knize jízd musím uvádět i soukromé jízdy? Nebo stačí uvádět služební, za které si následně odvedu daň?
Jak to chápu já? dejme tomu, že vozidlo spotřebuje 5,5l/100km a je to naftový motor (cena nafty cca. 30kč/l). Cena za 1km je tedy včetně DPH 1,65,-kč. V knize jízd si vynásobím ujeté km touto částkou a dostanu částku s DPH. Z vypočítané částky si vypočítám DPH a tu si následně odpočtu?
Chápu to správně? Popřípadě jak postupovat?
Děkuji za Vaši pomoc, rady, typy, apod.