Končí mi mateřská, jak na pojištění?

• (neregistrovaný)

26. 7. 2010 13:13

Dobrý den,
    děkuji za odpověď a ještě doplním. MD mi končí. Mám dvě malé děti, které nastoupí do školky na půl dne a já chci zůstat doma jako žena v domácnosti. Zatím jsem si zjistila, že v tomto případě mi zdravotní pojištění hradí stát a důchodové si mohu platit sama. Nepodařilo se mi však zjistit, jestli si v tomto případě mohu přivydělat na Dohodu o provedení práce...

Díky Táňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 7. 2010 8:27

autorka

Dobrý den,

budete tedy patřit mezi osoby, které celodenně osobně a řádně pečují o alespoň jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Do této kategorie patří pouze jedna osoba, tedy matka, otec nebo další osoba, která převzala dítě do trvalé péče. Nejedná se o příjemce mateřské nebo rodičovské dovolené, které jsou jako osoby, za které platí pojistné stát, samostatnou skupinou.

Podmínka celodenní osobní a řádné péče je splněna, pokud dítě není svěřeno do péče jiné osobě,není umístěno v zařízení s týdenním nebo celoročním pobytem,nedochází do mateřské školy na dobu, která převyšuje 4 hodiny denně nebo dítě školou povinné není umístěno ve školním zařízení po dobu přesahující návštěvu školy.

Můžete uzavřít jakýkoliv pracovní poměr, tedy i dohodu o provedení práce. Jestliže například budete zaměstnána na zkrácený pracovní úvazek, odvede zaměstnavatel pojistné jen ze skutečně dosaženého příjmu bez povinnosti doplatku do minimálního vyměřovacího základu. Samozřejmě musíte být v uvedené kategorii zaevidovaná u Vaší zdravotní pojišťovny. 

Více v článku: http://www.podnikatel.cz/clanky/zdravotni-pojisteni-a-zkraceny-uvazek/

Dagmar Kučerová 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).