Hlavní navigace

Práce na rodičovské dovolené

  • (neregistrovaný)

    11. 2. 2013 10:35

    Dobrý den,

    od března bych ráda pracovala na rodičovské dovolené, protože mi v tu dobu končí dávky na mateřské dovolené. Mám nabídku od dvou firem, pro které bych pracovala na částečný úvazek a v současné době se domlouváme, na jaký pracovní poměr mne zaměstnat, aby byly pro obě dvě strany smlouvy co nejvýhodnější tzn. abychom platily co nejmenší daně. Prosím o radu, na jaký pracovní poměr pro firmy pracovat?:

    Firma A: měsíční odměna by měla být 13.200,- pred danemi jak ze strany me, tak zamestnavatele (navrh DPP pod 10000 abychom se "vyhly" zdaneni???)
    Firma B: měsíční odměna by měla být 23.000,- pred danemi jak ze strany me, tak zamestnavatele (navrh OSVČ tedy práce na živnostenský list a byl by to vedlejší příjem k rodičovské, kdy by firma neplatila zadne dane, pouze mesicni fakturu za me sluzby a ja bych si do nakladu mohla uplatnit sluzebni cesty do firmy automobilem???)

    PS: Ani u jedné nebudu podepisovat prohlášení k dani (růžovku), to mam u původního zamestnavatele, u ktereho jsem vedena na rodicovske dovolene.

    Děkuji,
    Trojánková

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 17:51

      autorka

      Dobrý den,

      zákoník práce nezakazuje výdělečnou činnost na rodičovské dovolené pro jiného zaměstnavatele či podnikání. Rozhodnutí, jaký pracovní vztah zvolit, je na dohodě obou smluvních stran.

      Firma A: Zdanění se nevyhnete, bude-li se jednat o DPP s maximální odměnou 10 000 korun měsíčně, nebude podléhat odvodům sociálního a zdravotního pojistného. Bude však sražena 15% zálohová daň (pokud nepodepíšete daňové prohlášení). Samozřejmě si můžete po skončení zdaňovacího období požádat o roční zúčtování za splnění podmínek dle § 38g zákona o daních z příjmů nebo podat daňové přiznání. 

      Firma B: Práce na živnostenské oprávnění má svá úskalí. Zejména by se nemělo jednat o takzvaný švarcsystém, tedy o nelegální zaměstnávání. Navíc je zde vzhledem k výši příjmů velká pravděpodobnost, že budete platit sociální a zdravotní pojištění, přestože budete z důvodu rodičovské dovolené OSVČ vedlejší. Pokud se pro podnikatelskou činnost rozhodnete, zvažte, zda nebudou výhodnější výdaje uplatněné procentem z příjmů (namísto cestovních výdajů na služební cesty k "zaměstnavateli"). Rovněž bych v takovém případě doporučovala poskytování služeb i pro jiné klienty s ohledem na možný švarcsystém.

      Poznámka: Prohlášení k dani je vhodné podepsat u toho zaměstnavatele, u kterého máte v daném období (měsíc) příjmy, a to z důvodu uplatnění slev na dani. Tím můžete daňovou povinnost zcela eliminovat.

      Správné rozhodnutí   přeje   Dagmar Kučerová  ;) 

         

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).