Re: Vyúčtování cestovného - zvláštní pří
Zaměstnavatel může zaměstnanci vyplatit jízdné ve výši, kterou dokladuje cenou jízdného, jelikož tam kde zákon o cestovních náhradách požaduje prokázání výdajů a zaměstnanec je neprokáže, může mu zaměstnavatel poskytnout náhrady v jím uznané výši s přihlédnutím k určeným podmínkám pracovní cesty s výjimkou náhrady výdajů za pohonné hmoty, kterou poskytne ve výši určené podle průměrné ceny stanovené vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí.
Co se týká DPH, tak nelze nic uplatňovat. Zaměstnavatel vyplácí cestovní náhrady, které vyplácí zaměstnanci (neplátci DPH).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2005 10:36
Dobrý den,
Máme centrálu v Novém Jičíně a každý den jezdíme s kamarádem z Ostravy vlakem a přestupujeme v Suchdole na motorák, který nás pak dopraví do Nového Jičína. Jelikož máme zákazníka v Suchdole a kamarád tam byl vyslán na služební cestu, tak jel z Ostravy vlakem a v Suchdole šel k zákazníkovi. Problém je v tom, že si kupujeme měsíční jízdenku za 972 Kč. Chci se zeptat, jakým způsobem si má kamarád nárokovat cestovné???
Na nádraží si nechal vystavit doklad o zaplacení, ve kterém je uvedeno, kolik stojí cesta z Ostravy do Suchdola a zpět tj. 58 Kč. Je možné si uplatnit těch 58 Kč??
Já jsem k tomu vyúčtování ještě přiložila ofocenou jízdenku na měsíc. Cena té jízdenky je 972 Kč a když vydělím počtem pracovních dnů v měsíci tak mi vyšlo 46,28 Kč. Kterou částku si má tedy nárokovat a má tam být uvedené čestné prohlášení. Díky moc, já jsem se s takovým případem setkala poprvé a vůbec nevím, jak z toho ven.
A druhý dotaz se vztahuje k tomuto případu a k DPH, jelikož na dokladu, který si kamarád nechal vystavit není uvedeno DPH, ale na jízdence ano, je možné si jej uplatnit??