Vyúčtování cestovného - zvláštní případ

• (neregistrovaný)

16. 11. 2005 10:36

Dobrý den,
    Máme centrálu v Novém Jičíně a každý den jezdíme s kamarádem z Ostravy vlakem a přestupujeme v Suchdole na motorák, který nás pak dopraví do Nového Jičína. Jelikož máme zákazníka v Suchdole a kamarád tam byl vyslán na služební cestu, tak jel z Ostravy vlakem a v Suchdole šel k zákazníkovi. Problém je v tom, že si kupujeme měsíční jízdenku za 972 Kč. Chci se zeptat, jakým způsobem si má kamarád nárokovat cestovné???
    Na nádraží si nechal vystavit doklad o zaplacení, ve kterém je uvedeno, kolik stojí cesta z Ostravy do Suchdola a zpět tj. 58 Kč. Je možné si uplatnit těch 58 Kč??
    Já jsem k tomu vyúčtování ještě přiložila ofocenou jízdenku na měsíc. Cena té jízdenky je 972 Kč a když vydělím počtem pracovních dnů v měsíci tak mi vyšlo 46,28 Kč. Kterou částku si má tedy nárokovat a má tam být uvedené čestné prohlášení. Díky moc, já jsem se s takovým případem setkala poprvé a vůbec nevím, jak z toho ven.

A druhý dotaz se vztahuje k tomuto případu a k DPH, jelikož na dokladu, který si kamarád nechal vystavit není uvedeno DPH, ale na jízdence ano, je možné si jej uplatnit??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2005 13:41

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Vyúčtování cestovného - zvláštní pří
      Zaměstnavatel může zaměstnanci vyplatit jízdné ve výši, kterou dokladuje cenou jízdného, jelikož tam kde zákon o cestovních náhradách požaduje prokázání výdajů a zaměstnanec je neprokáže, může mu zaměstnavatel poskytnout náhrady v jím uznané výši s přihlédnutím k určeným podmínkám pracovní cesty s výjimkou náhrady výdajů za pohonné hmoty, kterou poskytne ve výši určené podle průměrné ceny stanovené vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí.
      Co se týká DPH, tak nelze nic uplatňovat. Zaměstnavatel vyplácí cestovní náhrady, které vyplácí zaměstnanci (neplátci DPH).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).