Re: DPN a pracoval poslední den nemoci
Bez ukončené neschopenky nemůžete přidělovat zaměstnanci práci, neboť nevíte, zda je způsobilý práci konat.
a jak mám potom chápat par. 17, odst. 2 ZNP, který říká:
(2) Má-li zaměstnanec za kalendářní den, v němž vznikl nárok na dávku nebo v němž nárok na dávku zanikl, nárok na započitatelný příjem za část pracovní doby, náleží mu dávka za kalendářní den v poměrné výši, která se určí jako poměrný díl připadající na tu část pracovní doby, za kterou mu nenáleží započitatelný příjem.
a potom jsem našla ještě toto, ale je to staršího data
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>prosím Vás, nevím, jak naložit s touto situací:
>>>>>>
>>>>>>pracovnice má DPN od 11.12.2017 do 22.12.2017, ale už
>>>>>>22.12.2017 přišla do práce a odpracovala celou směnu.
>>>>>>
>>>>>>Myslím si, že náhrada mzdy bude jen do 21.12.2017, je
>>>>>>něco, na co si mám dát pozor? Napadly mě vyloučené
>>>>>>dny
>>>>>>na ELDP....
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>>http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>
>Podívejte se na diskuzi pracoval v době nemoci z
>>07/2017
>https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1504493
Zaujala mě tato diskuse, právě v souvislosti s prokazováním zdravotní způsobilosti k výkonu práce. Podle nové právní úpravy zajistí zaměstnavatel provedení vstupní lékařské prohlídky až před vznikem pracovněprávního vztahu (nástupem do práce).
Uzavře pracovní poměr např. 2.1.2018 v 8:00 hodin, pošle ho na vstupní prohlídku, ta je provedena např. v 10:00 hodin a v 11:00 hodin začne pracovat. Datum na prohlídce je 2.1.2018. Znamená to, že celý den 2.1.2018 není způsobilý k práci?
Stejné je to s PN. 2.1.2018 v 8:00 jde k lékaři je ještě nezpůsobilý.
V 10:00 lékař ukončí PN s vypsáním schopen práce od 2.1.2018.
Je ještě celý den 2.1.2018 nezpůsobilý? A nebo je způsobilý od 10:00?
Pro tazatelku, píše, že má DPN od 11.12.2017 do 22.12.2017.
Jaké datum má uvedeno schopen práce od?
Ne, není to tak, den má 24 hod. a jestliže je den 22.12. uveden jako poslední den pracovní neschopnosti, tak jak jsem psala výše - je neschopný do 24.00 hod. toho dne a zaměstnavatel mu nesmí přidělovat práci, neboť je ten den lékařem označen jako práce neschopný. viz ta odkaz na tu dřívější diskuzi
Jestliže uzavře pracovní poměr 2.1., v 8. hod. nemůže ho teprve poslat na prohlídku. Prohlídka musí být Před vznikem PP a jestliže je uzavřen 2.1., tak prohlídka už musela proběhnout.
Na neschopence se už dávno nepíše schopen od, ale neschopen do: a jestliže den má 24 hod, tak ten den, který je na neschopence uveden neschopen do, tak je to 24.00 hod. práce neschopen, tudíž by měl i tento den dodržet vycházky atd. V práci nemá co dělat, neboť není způsobilý práci konat.
A ještě k prohlídkám před vznikem PP, ta by měla , dle mne, být nejpozději den, který předchází dni, od kterého vzniká pracovní poměr, nebo ve stejný den jen v případě, že byl u lékaře např. v 7.00 hod. ráno a pracovní dobu mají od 8.00, kdy pracovní smlouvu podepíší.
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>
>>
>>>>http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/mgr-vit-hulec-nejcastejsi-omyly-ucetnich-ci-lekaru.htm
>>>
>>>Podívejte se na diskuzi pracoval v době
>>>nemoci
>>>z
>>>>07/2017
>>>https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1504493
>>
>>Zaujala mě tato diskuse, právě v souvislosti s
>>prokazováním zdravotní způsobilosti k výkonu práce.
>>Podle
>>nové právní úpravy zajistí zaměstnavatel provedení
>>vstupní lékařské prohlídky až před vznikem
>>pracovněprávního
>>vztahu (nástupem do práce).
>>Uzavře pracovní poměr např. 2.1.2018 v 8:00 hodin,
>>pošle ho na vstupní prohlídku, ta je provedena např.
>>v
>>10:00 hodin a v 11:00 hodin začne pracovat. Datum na
>>prohlídce je 2.1.2018. Znamená to, že celý den
>>2.1.2018
>>není způsobilý k práci?
>A ještě k prohlídkám před vznikem PP, ta by měla , dle
>mne, být nejpozději den, který předchází dni, od
>kterého vzniká pracovní poměr, nebo ve stejný den jen v
>případě, že byl u lékaře např. v 7.00 hod. ráno a
>pracovní dobu mají od 8.00, kdy pracovní smlouvu podepíší.
Protiřečíte si: jednou je den 24 hodin (PN), podruhé připustíte, že vstupní lékařská prohlídka bude v 7.00 hodin ráno, i když den začal již o půlnoci.
Ale já přece píšu, že by měla být den předem. ano, ale pak jsem se špatně vyjádřila - nemělo tam být napsáno nebo , ale měla jsem napsat, že na školení nám právník řekl, že výjimečným řešením (protože zaměstnavatelé kolikrát fakt chtějí, aby lidi nastoupili okamžitě) , které by se dalo akceptovat, by bylo tak, jak jsem napsala. Myslíte, že tohle nelze v žádném případě takto využít ? U nás, tedy naštěstí mají všichni prohlídky minimálně den předem, takže tento problém nemám, ale ráda bych věděla, jak na to pohlíží i jiný právník, než školitel. díky a hezký víkend
Pokud se budu držet formalistického výkladu práva, tak vstupní prohlídka před vznikem PP znamená nejpozději den předem.
Pokud se přikloním k teleologickému výkladu, tak se vstupní prohlídka nabízí nejpozději před výkonem práce (jak se píše výše, např. v 7.00 hodin s tím, že práci začne konat v 8.00 hodin). V případě, že pracovní smlouvu má již podepsánu a bude shledán zdravotně nezpůsobilý, bude zapotřebí řešit, co s ním. Pracovní poměr vznikl toho dne o půlnoci, práci konat nemůže, zkušební dobu nemá, i to se může stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 1. 2018 15:41
Dobrý den,
prosím Vás, nevím, jak naložit s touto situací:
pracovnice má DPN od 11.12.2017 do 22.12.2017, ale už 22.12.2017 přišla do práce a odpracovala celou směnu.
Myslím si, že náhrada mzdy bude jen do 21.12.2017, je něco, na co si mám dát pozor? Napadly mě vyloučené dny na ELDP....
Děkuji