Dobrý den,
k Vašim dotazům:
1/
Jak plyne z obecného ustanovení § 66 odst. 2 obchodního zákoníku (zákon č. 513/1991 Sb.), vztah mezi společností a osobou, která je statutárním orgánem nebo jeho členem, se řídí přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě. To neplatí, pokud ze smlouvy o výkonu funkce jednatele (byla-li mezi jednatelem a společností uzavřena) nebo ze zákona vyplývá jiné určení práv a povinností. Mandátní smlouva je ze zákona úplatná, tudíž pokud se nedohodne jednatel a společnost jinak (uzavřou mezi sebou dohodu, že se nebude jednateli vyplácet nic nebo pouze symbolická částka).
2/
V tomto případě je vhodné uzavřít se společností jako fyzická osoba, která automobil vlastní, smlouvu o nájmu automobilu, na základě které Vám společnost bude vyplácet nájemné dle knihy jízd. Společnost si nájemné automobilu včetně výdajů za palivo apod. dá do nákladů společnosti, neboť tyto vznikly v souvislosti s podnikáním. Příjmy fyzické osoby z nájemného za automobil, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30.000,- Kč, jsou od daně z příjmu fyzických osob osvobozeny dle §10 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmu. Vztah se tak bude řídit smlouvou o nájmu automobilu a směrnice být vypracovaná nemusí.
3/
Takto vzniklé výdaje si společnost dá opět do nákladů a jednateli se bude vyplácet jejich náhrada v souladu se smlouvou o výkonu funkce jednatele, kde si lze kromě paušálně stanovené částky dále stanovit povinnost nahradit účelně vynaložené náklady ve skutečné výši. Příjem poskytovaný za výkon funkce jednatele je pak příjmem zdanitelným podle §6 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmu. Směrnice se tak vypracovávat nemusí a vztah se bude řídit smlouvou o výkonu funkce jednatele.
Pozn. Výdaje na reprezentaci, kterými jsou zejména výdaje na pohoštění, občerstvení a dary nelze dle §25 odst. 1 písm. t) zákona o daních z příjmu pro daňové účely uznat jako náklady společnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 2. 2013 9:26
Dobrý den,
v lednu 2013 jsem založil s.r.o., jsem jediným jednatelem a jediným společníkem.
Řeším 3 problémy:
1/
Protože se společnost "rozjíždí", rozhodl jsem se nevyplácet si žádnou odměnu. Odměnu si budu vyplácet až si společnost "na to vydělá". Je fakt, že si nevyplácím žádnou doměnu v pořádku po právní stránce? Neexistuje povinnost, že si odměnu musím vyplácet?
2/
S podnikáním mám spojené výdaje. Používám svůj soukromý automobil pro podnikání a rád bych si vyplácel náhradu za použití soukromého vozidla pro podnikání, vedu si deník jízd. V případě, že si tuto náhradu vyplatím, musím tento příjem zdanit? Musím vypracovat v rámci s.r.o. směrnici, která vyplácení náhrady dává pravidla?
3/
S podnikáním mám spojené výdaje. Zastupuji v České republice zájmy zahraničních firem, za tímto účelem jezdím do zahraničí soukromým vozidlem na jednání s těmito firmami. Vznikají mi výdaje (za ubytování, pohoštění zahraničních partnerů, atd.) Jakým způsobem si mám vyplácet náhrady za tyto výdaje spojené s podnikáním? V případě, že si tuto náhradu vyplatím, musím tento příjem zdanit? Musím vypracovat v rámci s.r.o. směrnici, která vyplácení náhrady dává pravidla?
Děkuji za Vaší vstřícnost.
S úctou
Ing. Jaroslav Zima
ENSAN s.r.o.