Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 2. 2013 12:43
Dobrý den, omlouvám se, pokud se to zde již probíralo, ale nenašel jsem to. Prvotně letos budu podávat daňové přiznání na příjem z pronájmu bytu dle skutečných výdajů. Můj daňový poradce mi neustále radí paušál 30 %. Pustil jsem se tedy do toho sám. Už jsem se popasoval s daňovou evidencí příjmů a výdajů v časovém sledu, chápu paušální náklad na auto 4.000 měs a eviduji si daňové Odpisy dlouhodobého HM majetku. To na čem teď tápu, je evidence pohledávek a závazků ve zdaňovacím období, ve kterém dochází k ukončení nájmu. Vůbec nevím, co si mám pod tím představit.Jedná se o vyúčtování přijatých záloh za služby, kde vzniká přeplatek či nedoplatek? Nejedná se pouze o pohledávku, pokud je nájemník v prodlení? Můžete mě prosím jen nasměřovat příkladem, jak mi může pohledávka či závazek vzniknout. Moc děkuji za případnou odpověď. Jirka