Dobrý den,
ve Vašem případě jde o službu se základním určením místa plnění dle ustanovení § 9 odst. 1 českého zákona o DPH. Podle tohoto ustanovení dochází k přenosu daňové povinnosti na odběratele (subjekt se sídlem na Slovensku) v případě, kdy odběratel je tzv. osobou povinnou k dani (podnikatelem). Pokud by Váš zákazník nebyl osobou povinnou k dani (podnikatelem), místo plnění je v České republice a k plnění by měla být účtována česká daň z přidané hodnoty.
Rozhodující tedy pro Vás je, zda odběratel je či není osobou povinnou k dani. Pokud ano, budete fakturovat bez české DPH. Skutečnost, že odběratel je podnikatelem, je ale nutné doložit (například kopií živnostenského oprávnění, výpisem z obchodního rejstříku atp.). Slovenskému podnikateli poté vznikne povinnost daň z této transakce vypořádat. Zda se stane či nestane plátcem DPH, závisí na slovenských předpisech. V České republice je to s účinností od 1. ledna 2013 tak, že v tomto případě by se takový příjemce služby nestal povinně plátcem DPH, ale tzv. identifikovanou osobou, přičemž by mu vznikla povinnost vypořádat DPH z této transakce.
Jakkoliv neznám slovenské předpisy, obdobná situace bude i na Slovensku a slovenský odběratel má tak povinnost Vám nahlásit své nové registrační číslo k DPH. Pokuste se mu vysvětlit a objasnit tento postup a vyžádat si od něj DIČ. Pokud by Vám své DIČ neposkytl, vyžádejte si důkazní prostředky o tom, že je podnikatelem. Budete-li je mít k dispozici, pak místem plnění je Slovensko (podle jeho sídla), přičemž budete fakturovat bez české DPH a povinnost vypořádat (odvést) DPH bude na slovenském odběrateli.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 3. 2013 10:16
Dobrý den,
jsem OSVČ, plátce DPH, a běžně poskytuji služby (programování) do zahraničí. Fakturuji tedy bez DPH s tím, že DPH platí příjemce služby (pokud je z EU), a podávám souhrnné hlášení, kde uvádím VAT ID. Nyní mám ovšem klienta ze Slovenska, který je neplátce DPH, a tvrdí, že se podle Slovenských zákonů plátcem DPH stát nemusí - jak mám tedy postupovat? Měl jsem za to, že přijetím služby z EU se příjemce automaticky stává plátcem, a že to platí v celé EU. Podle českých zákonů musím fakturu vystavit bez DPH s dodatkem reverse charge, nicméně pokud se klient nestane plátcem, nebudu mít k dispozici jeho VAT ID (IČ DPH), tudíž nebudu moci vyplnit souhrnné hlášení? Nehledě na to že to DPH pak nikdo neodvede.
Děkuji za odpověď.