Zálohy plyn daňová evidence Pohoda

• (neregistrovaný)

27. 8. 2018 18:01

dobrý den, prosím, platíme pravidelné měsíční zálohy na plyn z banky, jakou mám dát v daňové evidenci předkontaci do banky ? mám navést do zálohových faktur? moc děkuji za postup, DPH uplatňujeme až z vyúčtovací faktury moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2018 4:18

EvaCe

Re: zálohy plyn daňová evidence Pohoda
      dávám do zálohových faktur - mám pak přehled zda byly zálohy placeny, u DE je jedno zda je to zálohová nebo zúčtovací, do výdajů to jde v okamžiku zaplacení, předkontace bude stejná, já mám vytvořené vlastní, spotřeby energií mám zařazené mezi "ostatní režijní výdaj"

• 28. 8. 2018 10:12

janek5 (neregistrovaný)

děkuji Vám, takže si vytvořím v zálohových fakturách 12 řádků, tj. 12 měsíců záloh, tedy jenom 5 do konce roku, dám předkontaci 9VRost ? a potom, když zaplatím v bance, tam také dám tuto předkontaci? mám v tom trošku chaos, dělám poprvé, a vyúčtovací faktura? moc děkuji

• 28. 8. 2018 10:21

.. (neregistrovaný)

Např. u přepisů záloh na el.energii to dělám podobně,
      12 předpisů záloh = 12 řádků v agendě zálohových faktur. Předkontaci mám upravenou podle vlastních potřeb, klidně bych si udělala vlastní "9VRost" s názvem "výdaje na plyn". Jako zkratky jsem začala používat čísla účtů z účetnictví.

Co se odpočtu DPH týká, tak zálohy platíte na základě platebního kalendáře, kde je uvedený rozpis DPH?

• 28. 8. 2018 10:29

janek5 (neregistrovaný)

já mám daňovou evidenci,
      mám platební kalendář z ČEZu jen s částkou a VS, DPH tam uvedeno není, to uplatňuji až v zúčtovací faktuře, předkontaci jsem si udělala, jak píšete, jenom prosím, jakou dám předkontaci v bance při platbě zálohy? případně, jak se likviduje? a vyúčtovací faktura? začínám, tak tápu moc děkuji

• 28. 8. 2018 10:49

EvaCe

předkontace bude stejná (zálohová i zúčtovací) - když si ji zadáte u zálohové faktury, tak by se Vám měla dotáhnout na výpis
      je mi divné, že Vám ČEZ nerozepsal DPH - máte vůbec uvedené dič na dokladech? ví, že jste plátci?

• 28. 8. 2018 10:51

.. (neregistrovaný)

Ano, vím že jste psala že zpracováváte DE. Ty čísla účtů z účetnictví používám v DE jako zkratky, místo jejich (dle mého názoru nesrozumitelných) zkratek typu "9VRost". Když vidím v DE "svoji" zkratku "502" tak hned vím, že se jedná o spotřebu energie.

Opravdu není třeba na druhé straně platebního kalendáře rozpis DPH? Nebo dostáváte k platbám daňové doklady k zaplaceným zálohám?

Vyúčtovací faktura - v záložce Položky faktury zadáte v prvním řádku celou částku podle spotřeby a pak v dalších řádkách budete odečítat zaplacené zálohy přes pokyn Záznam - Přenos - Zálohové faktury.

Jinak u SW Pohoda můžete využít přes klávesu F1 Nápovědu.

• 28. 8. 2018 11:10

janek5 (neregistrovaný)

děkuji Vám, dělám jednu firmu s účetnictvím v jiném programu, toto jsem dostala navíc a ještě v daňovce není toho moc ale ještě v novém programu v Pohodě, tak se vše učím

pardon, na zadní straně je opravdu rozpis DPH, ale minulá p. účetní neuplatňovala DPH u záloh, tak už to tak nechám, udělám ve vyúčtovací faktuře, bude teď v září, mám seznam záloh, které se platily v roce 2017, od října, to mám také zadat do záloh? nebo kam se prosím zadává? s nedaňovou předkontací? je to jiné, než v podvojce děkuji

• 28. 8. 2018 11:33

.. (neregistrovaný)

Měli byste zadat odpočet DPH částkou a s DPPD podle platebního kalendáře. Co měsíc, to jiné DPPD. Ne jednou částkou až podle "vyúčtovací" faktury. Dodavatel by pak měl jinou částku v KH než odběratel.
      V SW Pohoda zadávám daňové doklady k zálohám přes Přijaté zálohové faktury (u daného plnění) - Záznam - Daňový doklad
      Vytvořím si tak Interní doklad (bude v agendě Interní doklady)
      Hlavně si musím dohlídat Datum KH DPH
      Předkontace "2Zvýdaj" Členění DPH "PD"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).