Odpisy FVE

• 7. 3. 2013 21:59

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně určit odpisy FVE. Vím, že se musí celá FVE rozdělit na technologickou část a stavební část. Technologická část se odepisuje dle § 30 zákona o daních z příjmů. Zajímá mne stavební část. FVE máme umístěnu na fasádě rodinného domu. Dům není vložen do obchodního majetku. Jsem zaměstnanec a příjmy z FVE jsou mým vedlejším příjmem.
    Lze stavební  (konstrukční) část zařadit do 5.odpisové skupiny a odepisovat jako samostatný majetek po dobu 30 let? Četla jsem názory, že konstrukční část tvoří technické zhodnocení budovy a je nutné (pro uplatnění odpisů) vložit dům do obchodního majetku.

Děkuji za radu.
    Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2013 22:43

Rop

To jste četla dobře ... slovy ... stavební část se daňově neodepisuje.

A technologie se odepisuje dle § 30b

• 8. 3. 2013 9:58

bez přezdívky

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jak by to bylo případě, pokud bych chtěla odepisova i stavební část FVE? Musela bych si nechat vypracovat znalecký posudek na dům, následně dům v ceně ocenění vložit do obchodního majetku? A odepisovala bych jen technické zhodnocení domu - tedy jen cenu FVE (a co odpisy z ceny domu)? 

Děkuji za radu.

Markéta

• 8. 3. 2013 11:02

Rop

Daňově pouze technické zhodnocení. Dům by se samozřejmě neodepisoval. A mělo by to takovou vadu na kráse ... v případě prodeje byste přišla o osvobození z prodeje domu a ještě by vás to celé stálo víc než ušetřená daň.

• 13. 3. 2013 17:53

bez přezdívky

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat na jeden problém u FVE. Mám FVE pořízenu v roce 2009 na úvěr ze stavebního spoření. V roce 2009 a 2010 bylo uplatněno osvobození příjmů z FVE. Lze od roku 2011 uplatnit jako daňový výdaj poměrnou část úroků z úvěru ze stavebního spoření jako položku snižující základ daně? Poměr bude stanoven dle podílu technologické a stavební části. Nebo lze jako u klasického spotřebitelského úvěru začít uplatňovat měsíční odpisy FVE již od roku 2011?

Děkuji.

Markéta

• 13. 3. 2013 19:25

Rop

Tak hlavně to by mělo být již ve výsledku hospodaření (musíte povinně vést podvojné účetnictví). A pak naopak část ke stavební části je nedaňová.

A jinak odpisy se uplatňují bez jakékoliv návaznosti na úvěr.

• 13. 3. 2013 19:53

bez přezdívky

Děkuji za odpověď. Musí se vést podvojné účetnictví? Tuto agendu jsem letos přebrala, za minulé roky byla vedena daňová evidence (zdaňovaly se jen příjmy z FVE) a úroky ze stavebního spoření byly uplatňovány jako odčitatelná položka  dle § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů (v dańovém přiznání v ODDILE 3). Je tedy nutné vést účetnictví.......?

Ještě by mne zajímalo, pokud se FVE pořídí za peníze v hotovosti, pak do nákladů/výdajů lze dát daňové odpisy FVE. Pokud se FVE pořídí na úvěr, pak do nákladů (výdajů) lze uplatnit daňové odpisy a navíc i úroky z úvěru ze stavebního spoření? Z hlediska zdanění je tedy výhodnější pořídit FVE na úvěr, z hlediska cash-flow už nikoliv...

Děkuji za Váš názor.

Markéta

• 14. 3. 2013 7:46

Rop

Všichni, kteří získali licenci na výrobu elektrické energie do roku 2009 tak musí vést podvojné účetnictví ... tato povinnost vypadla z energetického zákona až v průběhu roku 2010 s tím, že všichni, kdo získali licenci na výrobu elektrické energie v roce 2010 účetnictví již vést nemusí.
      Spočítejte 3 % z pořizovací ceny elektrárny a to je možná pokuta od finančáku. Já jsem takhle předělával jednu evidenci na účetnictví v loňském roce.

Uplatňování úroků ze stavebního spoření je špatně. Musí podat dodatečné přiznání za roky, kdy si to uplatnili a doplatit daň (a očekávat úrok z prodlení).

Samozřejmě, že pořízení na úvěr je (daňově) výhodnější ... to se učí na každé obchodní akademii ... na vysoké nám to vtloukali do hlavy v každém předmětu ...

• 21. 3. 2013 13:52

bez přezdívky

Dobrý den pane Pavle děkuji za Vaše rady. Mohl byste mi ještě poradit v níže uvedené věci? Ráda bych znala Váš názor.

Jedná se opět o FVE. Mám klienta, který provozuje FVE. Kvůli tomuto podnikání si zřídil samostatný bankovní účet, na který mu chodí platby za vyrobenou elektřinu a dále z něj platí platby na ČEZ za dopravu elektřiny a platí z něj splátky na stavební spoření, kterým financuje pořízení FVE. Může si klient dát do výdajů (vede DE) bankovní poplatky za tento účet?
      A dále bych se chtěla zeptat, zda si může dát do výdajů celou hodnotu zaplacených úroků ze stavebního spoření nebo je musí poměrně pokrátit? Pokrácení úroků myslím v tom smyslu, že z úvěru ze stavebního spoření splácení celou hodnotu FVE (technologii i stavební část). Technologii daňově odepisuje, stavební neodepisuje. Musí tedy pokrátit úroky, které se vztahují na technologii a jen tuto poměrnou část dát do výdajů?

Děkuji za odpověď. Možná už vše moc kombinuju….

Hezký den.

Markéta

• 21. 3. 2013 14:21

Rop

a) on má licenci před rokem 2010? že vede daňovou evidenci?
      b) bankovní poplatky - ano může. Pokud je to podnikatelský účet (tj. bez srážkové daně na kladných úrocích) tak úroky budou příjem dle § 8.
      c) úroky na pořízení musíte krátit

• 21. 3. 2013 14:39

bez přezdívky

Děkuji za odpověď.

Licenci má od roku 2009. Ověřovala jsem konkrétně jeho případ na místně příslušném finančním úřadě. Tam mi bylo řečeno, že u takových malých podnikatelů (je zaměstnancem a FVE má jako vedlejší podnikání) FÚ toleruje vedení daňové evidence, i když byla FVE uvedena do provozu v roce 2009. Takže pokračuji ve vedení DE i v roce 2012…

• 21. 3. 2013 15:30

Rop

A dali vám na to papír s kulatým razítkem?

Asi těžko.

Taky znám případ kdy nebohý poplatník uvěřil, že něco tolerují, a za dva roky mu ta samá paní vyměřila daň včetně penále.

Navíc to, že to toleruje jedna babka dnes již zaměstnankyně pouhého územního pracoviště neznamená, že to toleruje jiná babka na jiném územním pracovišti v rámci stejného FÚ, která ovšem může klidně přijít na kontrolu.

Každopádně pokuta je 6 % z hodnoty brutto aktiv. Elektrárna stojí tak 1 mil. Kč ... to je maximálně 60 000 Kč. Tedy pokud neřekne finančák že:
      a) nevede účetnictví 6 %
      b) nesestavil závěrku 2009 dalších 6 %
      c) nesestavil závěrku 2010 dalších 6 %
      d) nesestavil závěrku 2011 dalších 6 %
      e) nesestavil závěrku 2012 dalších 6 %
      f) nesestavil závěrku 2013 dalších 6 %
      g) nesestavil závěrku 2014 dalších 6 %

To už je nepříjemných 420 000 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).