Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 3. 2013 15:39
Dobrý den,
" můžete mi, prosím, odpovědět na dotaz, zda existuje možnost nějakých minimálních nemocenských dávek k mému případu. Dostal jsem se do vězení pro neplacení výživného, neboť jsem neměl z čeho. V roce 2010 jsem utrpěl úraz páteře, kdy jsem podstoupil po sobě 2 operace 2 zlomených obratlů v Liberci v Krajské nemocnici. Protože jsem byl evidovaný na Pracovním úřadu jako nezaměstnaný bez nároku na podporu, nepobíral jsem žádné nemocenské dávky, v té době mi nikdo nedokázal poradit, co dělat. Neplatil jsem výživné na syna, nebylo z čeho. Nedoléčen a s mokvající ránou na páteři mne zatkli a vsadili do vězení na 1 rok, kdy léčení a rehabilitace po operaci spočívala pouze ve výměně obvazů a promočených triček. Během výkonu trestu jsem 7 měsíců pracoval na montáži dílů na auta v Rýnovicích (potvrzení z VTOS Rýnovice o práci je v příloze) a veškerý výdělek mi strhávali na pobyt a na dluh. Po propuštění na Amnestii dne 2.1. 2013 s přetrvávajícími zdravotními potížemi páteře jsem se obrátil na obvodní lékařku v Železném Brodě, která se mne ujala, ihned mi potvrdila neschopenku práce, neboť vznikla recidiva diagnosy a hrozící trvalé následky, bolesti a slabost, brnění v končetinách, od páteře bolesti hlavy, zažívací potíže. Zaevidovala mne do pracovní neschopnosti, nařídila röntgenologické vyšetření, a rehabilitaci. Vše bez vybírání 30 korunového poplatku. Léčení a rehabilitace není možná jako dříve zadarmo bez finančních prostředků. Jsem na dávkách hmotné nouze ve výši 941,- Kč měsíčně, žiji v holobytu, kde dlužím za nájem a to se negativně odráží na výsledcích léčení, protože nemám odpovídajícím výživu a peníze na doplatky drahých léků.
Proto jsem se chtěl zeptat, zda v této svízelné situaci existuje nějaká možnost základních nemocenských dávek a kde a jakým způsobem o ně požádat. Předesílám, že do roku 1993 jsem byl zaměstnán jako havíř na šachtě v Havířově, po přestěhování za rodinou jsem se zaučil jako zedník na stavbě, kde jsem v roce 2007 utrpěl první pracovní úraz páteře a v roce 2010 druhý úraz páteře na chodbě domu v bydlišti, s popsanou operací. S tímto handicapem se práce shání velice těžko. " Potud vyjádření amnestovaného.
S touto otázkou se na mne obrátil pan Smutný, kterému, ač je mi 60 let a něco pamatuji, neumím pomoci. Jde o člověka plachého skromného, který nerad píše cokoliv a má fóbii z úřadů. Do vězení se dostal příčinou své nemoci a chamtivosti bývalé manželky. Jak tedy postupovat v daném případě, aby tento člověk si mohl zakoupit např. drahé léky na doléčení, protože zadarmo mu je v lékárně nedají, když jsou všechny s doplatkem i když jsem viděl cikánku, že si pro léky za 1200 Kč přišla jen s papírem ze sociálky. Tento člověk do úrazu pracoval, pracoval 7 měsíců ve výkonu trestu do amnestie, což má potvrzeno na propouštěcím listu. Pracoval, protože chtěl, aby splácel, byl rád, že má práci, pracoval s bolestí. Venku práci neměl. Dále se ptám na možnost vystavení duplikátu evidenčního důchodového listu o který přišel rozvodem, kdy mu jej manželka zlikvidovala. Nyní si vše chce dát do pořádku a neví, kde začít, aby jednou měl nárok na důchod, případně bude-li rozhodnuto o invalidním důchodu. Ale zatím po uzdravení chce pracovat. V holobytě a 9 stovkami podpory v nouzi se člověk s takovou diagnosou po úrazu páteře a za takových životních podmínek jen těžko zotaví, aby se mohl vrátit do pracovního procesu. Přece v těchto případech, a určitě jich není málo, není naše legislativa tak děravá, že na takové případy není pomyšleno a člověk je odsouzen na smrt nepřímo, bez rozsudku trestu smrti. Tak zní i má otázka. Chtěl bych mu totiž pomoci, jsem policista před důchodem, nemocného člověka již také dovedu pochopit, protože po 60. átce vše nejde již jako po másle a nechci jej příště nemocného již zatýkat.
Předem děkuji za Vaši odpověď a věřím, že pomůže i dalším. Josef B.