Dobrý den,
daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává za zdaňovací období, kterým je (v případě fyzických osob) kalendářní rok. Budete tedy podávat jedno daňové přiznání, a to za celý rok 2012.
V tomto daňovém přiznání jste povinen uvést veškeré Vaše roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přičemž se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání jste povinen podat v případě, pokud Vaše roční příjmy přesahují 15 000,- Kč. Daňové přiznání jste povinen podat i tehdy, pokud vykazujete daňovou ztrátu (výdaje jsou vyšší než příjmy).
Daňový základ u daně z příjmů fyzických osob si můžete snížit o tzv. nezdanitelné části základu daně dle ustanovení § 15 zákona o daních z příjmů (např. poskytnuté dary, zaplacené úroky z hypotéčního úroku na bytové potřeby, příspěvky na penzijní připojištění atd.). Po odečtení těchto částek zjistíte základ daně pro výpočet daně podle ustanovení § 16 zákona o daních z příjmů. Vypočtenou daňovou povinnost si můžete snížit ještě o tzv. slevy na dani dle ustanovení § 35ba odst. 1 (např. základní sleva na poplatníka 24.840,- Kč, na manželku, na děti atd.). Základní slevu na poplatníka si můžete ve svém daňovém přiznání uplatnit v celé výši, tj. v částce 24.840,- Kč.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 3. 2013 18:51
dobrý den mám dotaz k daňovém přiznání, podnikal jsem od 1.1.2012 do 31.1.2012pak byla činost přerušena aq obnovena 6.6.2012. do31.12-2012.
Mám dotaz zda musím udělet dvě daňové přiznání a zda mohu účtovat celou častku 24840 z daní.
Děkuji Proněk