Daňové přiznání

• (neregistrovaný)

13. 3. 2013 18:51

dobrý den mám dotaz k daňovém přiznání, podnikal jsem od 1.1.2012 do 31.1.2012pak byla činost přerušena aq obnovena 6.6.2012. do31.12-2012.
    Mám dotaz zda musím udělet dvě daňové přiznání a zda mohu účtovat celou častku 24840 z daní.
    Děkuji Proněk

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2013 10:19

bez přezdívky

Dobrý den,

daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává za zdaňovací období, kterým je (v případě fyzických osob) kalendářní rok. Budete tedy podávat jedno daňové přiznání, a to za celý rok 2012.

V tomto daňovém přiznání jste povinen uvést veškeré Vaše roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přičemž se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání jste povinen podat v případě, pokud Vaše roční příjmy přesahují 15 000,- Kč. Daňové přiznání jste povinen podat i tehdy, pokud vykazujete daňovou ztrátu (výdaje jsou vyšší než příjmy).

Daňový základ u daně z příjmů fyzických osob si můžete snížit o tzv. nezdanitelné části základu daně dle ustanovení § 15 zákona o daních z příjmů (např. poskytnuté dary, zaplacené úroky z hypotéčního úroku na bytové potřeby, příspěvky na penzijní připojištění atd.). Po odečtení těchto částek zjistíte základ daně pro výpočet daně podle ustanovení § 16 zákona o daních z příjmů. Vypočtenou daňovou povinnost si můžete snížit ještě o tzv. slevy na dani dle ustanovení § 35ba odst. 1 (např. základní sleva na poplatníka 24.840,- Kč, na manželku, na děti atd.). Základní slevu na poplatníka si můžete ve svém daňovém přiznání uplatnit v celé výši, tj. v částce 24.840,- Kč.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).