Stačí, když odběrateli na jeho výtisk faktury napíšete: "Přijato v hotovosti tolik a tolik dne toho a toho". Podpis. Jestli máte, tak taky razítko, ať je spokojenější ... :D
A sobě (třeba do notýsku nebo na pytlík od mouky) poznamenáte, že právě tahle faktura byla uhrazena v hotovosti.
V daňové evidenci nemusíte vést pokladnu.
Hezký den
HET a vari: Takže pokladní doklad ANO či NE? :-)
Víte, měl jsem jakousi konzultaci s paní účetní a na mi "nakázala" za každou platbu přijatou v hotovosti vydat PPD. Dále mi řekla, že musím vést skladovou evidenci (přesto, že jsem paušálník).
Čili ani jedno nemusím? A zeptám se polopatě - Co zapíšu do kolonky doklad při platbě v hotovosti? Při příjmu na účet píšu do kolonky doklad "Bankovní výpis ČERVENEC 2010"...
Živnostenský zákon říká, že na požádání musím vystavit doklad. Pokud prodávám věci, na které se vztahuje záruka, tak musí být doklad v každém případě ( ochrana spotřebitele
). Obchodní vztah může vzniknout i podle obchodního zákoníku. Nelze brát pouze jeden zákon, ale celé souvislosti.
Ještě musím podotknout, že je z hlediska požadované evidence rozdíl mezi daňovou evidencí a evidencí příjmů při uplatňování nákladů procentem z příjmu.
Pro poplatníky, kteří uplatňují výdaje procentem, je povinnost vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých z podnikání či jiné samostatné výdělečné činnosti. Žádná jiná povinnost není stanovena.
Daňová evidence je definována v § 7b zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmu (ZDP). Jejím obsahem jsou údaje o
1. příjmech a výdajích,
2. majetku a závazcích.
Pro obsahové vymezení složek majetku se odvolává na vyhlášku č. 500/2002.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2010 22:26
Jsem živnostník, neplátce DPH, provozuji eshop. Vedu daňovou evidenci, na každou objednávku v eshopu vystavuji fakturu (uvádim samozřejmě i jméno a adresu odběratele). Příjem z těchto faktur dokládám výpisem z účtu. Ovšem jak to správně udělat při osobním prodeji a platbě hotově - 1) musím k faktuře vystavit příjmový pokladní doklad? Předpokládám že ano. 2) Musím na tento doklad uvést jméno odběratele? Je to celkem blbé, vypisovat někde na kapotě auta dokalda ptát se odběratele na jméno...
Díky za odpověď