Re: POHODA - faktury na přelomu období
A je to skutečně správně? Předchozí účetní dělala opačně, zadávala v novém roce a časově rozlišovala. Závazek ale měla vytvořený až s fakturou v novém roce, což se mi nepozdává. Podle mě závazek by měl vzniknout odebráním služby. Navíc jsme letos k faktuře došlé v lednu za služby z prosince obdrželi nyní oprav. daň doklad (naúčtovali nám víc).
Když udělám způsobem, který mi radíte, jaký dám datum doručení dokladu? Doklad byl vystaven až v lednu, je mi divné ho dávat s datem zápisu 4.1. do roku 2018...…..
Re: POHODA - faktury na přelomu období
Moje daňová poradkyně a auditorka proti tomu nic nenamítá. Však sama píšete, že postup "závazek až v 2019" se Vám nepozdává.
Zkuste projít zdejší historii, na přelomu roku to tu bývá. Třeba najdete lepší zdůvodnění jednotlivých postupů.
Váš SW nerozlišuje více datumů? Minimálně DUZP a datum doručení?
Re: POHODA - přelomu období datumy
Pohodu neznám, nevím, jak se chová "datum zápisu".
Já mám DUZP, datum vystavení, datum doručení.
DUZP = datum účetního období - tedy spadá do 2018.
Datum vystavení faktury a datum doručení dám klidně 2019 (a tím to jde do DPH 2019).
Třeba se někdo přidá, kdo zná pohodu.
V každém případě děkuji. Vidím, že jste znalá a já se v těch přelomech roku vždycky nějak ztrácím, mohla byste mi ještě říct, jak to je s opravným daň. dokladem, který jsme od O2 obdrželi dnes, vystavili ho také dnes a je to právě k faktuře za prosinec, kterou jsme obdrželi v lednu. Ten ODD zadám již do roku 2019, tzn. že snížím náklady už letošního roku (přesto, že původní prosincová fakturu šla do 2018) a DPH je jasné, obojí jak u FAP tak u ODD spadne do ledna. Je to tak?
v pohodě zadávám: datum zápisu stejné jako datum faktického doručení - podle tohoto mi to spadne do správného měsíce uplatnění DPH (mimo režimu PDP), datum účetního případu je DUZP z přijaté faktury za službu, stejné datum patří i do KH a splatnost je jasná
Moc děkuji. Jen problém mám s tím datem účetního případu na přelomu měsíce. S datem účetního případu je totiž shodné datum zaúčtování DPH na 343. Pak ale nesedí sestavy - podklady k dani z přidané hodnoty se součtem účtu 343 za příslušný měsíc, jak to řešíte?
V jednom SW mám sestavu, kde vidím faktury, které nejsou zahrnuty v uzavřeném přiznání a to kontroluju na obratovku 343.
V jiném SW kontroluju zůstatek 343 proti vyfiltrovaným přijatým fakturám, které mají posunuté DPH.
V obou jde vlastně o stejnou kontrolu, jen se k těm datům dostávám jiným způsobem.
Tzn. ponížit náklady roku 2018? O2 na tom dokladu nemá DUZP, jen datum vystavení a splatnosti. ODD zaslali na základě našeho telefonátu, kdy něco v jejich systému špatně nastavili a neuplatnila se nám sleva. Datum zjištění opravy tedy obě strany zjistili, až v lednu - my po zaslání jejich faktury a oni na základě našeho telefonátu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 1. 2019 12:50
Dobrý den,
jak, prosím, správně účtovat faktury došlé v lednu za služby odebrané v prosinci?
Účtujete přes faktury přijaté roku 2018 a jen posunete datum zdanitelného plnění nebo přes faktury roku 2019 a časově rozlišujete?
Děkuji JIV