Prohl. popl. - potvrz. zaměst. 2. z popl

• (neregistrovaný)

1. 2. 2019 12:31

Dobrý den,

prosím o názor...

Náš zaměstnanec si uplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Požadovala jsem po něm potvrzení, že jeho manželka si daňové zvýhodnění na toto dítě neuplatňuje. Její účetní mi vzkázala, že mi to potvrzení vystavovala minulý rok (2017) a že každý rok ho vystavovat nemusí. Je to v pořádku? Mám trvat na svém nebo opravdu není potřeba každý rok vystavovat nové potvrzení?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2019 12:35

turv (neregistrovaný)

Re: Prohl. popl. - potvrz. zaměst. 2. z
      Dobrý den,
      ano pokud nedošlo ke změně, tak platí potvrzení vystavené v roce 2017.

• 1. 2. 2019 12:40

Hynka (neregistrovaný)

Re: Prohl. popl. - potvrz. zaměst. 2. z
      Moc děkuji. Mohu se zeptat, jestli totéž platí i u ostatních příloh? Např. doložení přílohy k základní slevě na invaliditu, ZTP/P? Potvrzení o studiu?

• 1. 2. 2019 12:45

.. (neregistrovaný)

Re: Potvrzení zaměst.druhého-bez změny
      Zaměstnavatel /mzdová účtárna zaměstnavatele/ by neměl požadovat po zaměstnanci něco, co ani Zákon o daních z příjmů nevyžaduje a co je jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele zatěžující.

........

ZDP § 38l
      (5) Jestliže se změnily skutečnosti rozhodné pro přiznání nezdanitelné části základu daně podle § 15, slevy na dani podle § 35ba nebo daňového zvýhodnění, předloží poplatník nové doklady prokazující platnost nároku na odpočet.
      .......

To Potvrzení o studiu podle toho, do kdy má Potvrzení platnost, resp. na jak dlouhé období je vystaveno. I když uznávám, občas je to detektivní práce.

Přeji hezký den

• 1. 2. 2019 13:50

Hynka (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď a za odkaz v zákoně, kde je to zřejmé.

V praxi to tedy může vypadat tak, že k prohlášení poplatník nakopíruje potvrzení z předešlých let, rukou napíše "platí i pro zdaňovací období 2019 + datum + podpis" a já jsem krytá? Je to dostačující pro ověření nároku na slevu popř. daň zvýhodnění?

• 1. 2. 2019 14:03

.. (neregistrovaný)

Nevidím důvod pro kopírování potvrzení. Vždyť pracovní smlouvu také nekopírujete pro každý rok znovu a znovu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).