Dobrý den,
povinnost podat daňové přiznání vyplývá z ustanovení § 38g odst. 1 a násl. zákona o daních z příjmů. V zásadě platí, že daňové přiznání je povinen podat ten, kdo:
a) měl roční příjmy zdaňované v daňovém přiznání vyšší než 15 000,- Kč nebo
b) vykazuje daňovou ztrátu.
Daňové přiznání však není povinen podat ten poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti (ze zaměstnání) podle § 6 zákona o daních z příjmů, a to pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého podepsal daňové prohlášení, či postupně u více zaměstnavatelů, u kterých prohlášení podepsal.
Pokud tedy splňujete tyto podmínky, povinnost podat daňové přiznání Vám ze zákona nevyplývá. Vzhledem k tomu, že jste ale jako osoba mající příjmy z podnikání registrována na FÚ, doporučuji buď informovat správce daně o tom, že nemáte povinnost podat daňové přiznání, nebo podat přiznání "nulové".
Na příslušnou Pražskou (okresní) správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu bude nutné podat "nulové" přehledy.
Hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 3. 2013 13:30
Dobrý den,
mám dotaz ohledně daňového přiznání. Živnostenský list mám od květnu roku 2011. Jsem studentka, podnikám v realitách, můj příjem za tento rok byl nulový. Jak mám postupovat abych neměla nikde problém. Stačí napsat na finanční úřad čestné prohlášení. A co sociální úřad? minulý rok jsem psala na finanční úřad čestné prohlášení a pak mi přišel dopis právě ze sociálního úřadu a musela jsem jim i tak posílat daňové přiznání.
Děkuji za odpověď