No to abychom si právě rozuměli, pokud by se jednalo jen o prostou opravu, tedy hodně zjednodušeně řečeno o "uvedení do původního stavu" pak výdaje na tuto opravu jsou daňově uznané hned. Tedy to by se možná týkalo té střechy. Pokud jde ale o modernizaci, změnu účelu použití, rekonstrukci a podobně, tedy pojem známý jako "technické zhodnocení", tak v takovém případě se jak správně uvádíte po ukončení celé této modernizace tato zařadí do hmotného majetku a odepisuje se do nákladů formou odpisů. Čili vy na tu celkovou hodnotu nebudete "dělat odpis", ale v této hodnotě ji zařadíte do majetku a budete odpisovat podle zákona o daních z příjmů, tedy 30 let (zřejmě).
Takže když budovu již odepisuji, budu pokračovat dál a toto zaeviduju do majetku zvlášť. Nasčítám tedy náklady všechny a hodnotu všech dokladu bez DPH ( např. to bude cca 400tis ), tak na to vytvořím odpis a budu odepisovat 30 let?
Rozumím tomu dobře? Děkuji moc za vaší radu - pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
23. 3. 2019 9:39
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Vedu daňovou evidenci. Během roku jsem nakupovala materiál na opravu budovy, kterou mám již v majetku. Z nákupu jsem si uplatňovala DPH, ale teď když budu uzavírat rok, jestli tomu dobře rozumím, tak tyto doklady nemohu dát do nákladů, ale povedu si jejich evidenci zvlášť, a až bude celá akce ukončena - doufám, že v letošním roce a hodnota celé opravy bude cca 400tis. Tak všechny tyto doklady sečtu a dám je do nákladu až v letošním roce a to formou odpisů? Je to tak? Děkuji za radu.