Hlavní navigace

Účtování ready made společnosti

  • 22. 3. 2013 17:26

    Dobrý den,
    koupil jsem ready made společnost. Byl jsem valnou hromadou zvolen do funkce jednatele a společnost jsem přejmenoval. Základní kapitál byl předtím vybrán z banky a já podepsal převzetí hotovosti necelých 200tis. I když je samozřejmě nemám. Znamená to, že účetnictví začnu klasicky s vloženým základním kapitálem 200tis a převodem peněz z banky do pokladny? Takže oficiálně by společnost měla mít 200 tis. v pokladně, pokud tomu správně rozumím. Jen se chci ujistit, abych neudělal něco špatně.
    Děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2013 18:51

      Rop

      A máte ten bankovní výpis?

      to by pak zahajovačka byla 221/411

      Po vzniku by pak bylo zaúčtováno 261/221 a 211/261

    • 22. 3. 2013 23:57

      bez přezdívky

      Ano, ten mám. Jasně, takže zaúčtuji vše, jako bych založil tu firmu sám. Základní kapitál a převod peněz z banky do pokladny přes peníze na cestě.

    • 23. 3. 2013 22:34

      bez přezdívky

      A ještě dodatečný dotaz. Pokud jsem za převod obchodního podílu zaplatil 200tis. nemohu to dát do nákladů společnosti? Zaplatil jsem "imaginárně" společnosti od které jsem toto s.r.o. kupoval.

    • 21. 5. 2015 10:55

      Pavel (neregistrovaný)

      To nevím přesně, ale zkuste se obrátit na http://www.vkspectrum.cz/cs/sluzby/prodej-ready-made-spolecnosti-brno. Mě solidně poradili, když jsem řešil firmu. Dost vám to ušetří čas. Protože (aspoň u mě) tam s tím jsou celkem zmatky, pokud v tom tápete.

    • 21. 5. 2015 16:13

      Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

      To co jste zaplatil (skutečně či jako) za zakoupení obchodního podílu v předzaložené společnosti není výdajem založené společnosti, ale Vašim soukromým. Tudíž to "od nákladů" společnosti dát nemůžete - narozdíl od situace, kdy by to byly Vámi vynaložené výdaje při zakládání své společnosti - tam to výdaje společnosti byly (ať již hned, nebo časově rozlišeně skrz položku aktiv "zřizovací výdaje").

      Kdyby "sérioví zakladatelé" předzaložených společností nebyli v drtivé většině (censored, censored, censored) s invencí pouze slepě kopírovat jednou naučený "postup podle kuchařky" (bez náznaku chápání vnitřních a vnějších souvislostí receptu), tak by samozřejmě postupovali tak, že by jimi vynaložené výdaje při založení zaúčtovali jako daňově uznatelné výdaje založené společnosti které - jenže to je na ně jednak moc složité na myšlení, jednak prozrazující kolik činí skutečné výdaje na založení a kolik jejich přirážka na zkasírování hejla a v poslední řadě proč nechávat daňově uznatelné výdaje hejlovi, když si je uplatní místo něj oni sami.
      Tož tak.

      PS: až se Vám firma rozjede, případně do ní vložíte pořádný díl svého majetku, tak můžete tiše čekat, zda se někdy odněkud nevynoří formou soudní žaloby třeba ručitelské prohlášení či směnka na pár milionů, podepsaná údajně předchozím jednatelem společnosti - a dokazujte opak :(
      (v takové habaďůře prodejci společnosti vůbec nemusí vědommě figurovat - stačí vykuk, který si vytipuje, že jste Vaší společnost neměl pod kontrolou od začátku = v důkazní nouzi mu rád dáte výpalné)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).