§ 9 odst. 1 - poskytujete službu české osobě, takže místo uskutečnění je v ČR - tj. s českým DPH
Pokud se jedná o nemovitost (práce na nemovitosti) - tak je místo uskutečnění zdanitelného plnění v Libyi a je to bez DPH (ale to nepředpokládám).
Otázka zní zda zaškolení není vzdělávací akce s místem uskutečnění zdanitelného plnění v Libyi ... (dle § 10b) ... ale snad ne ...
Dobrý den,
zajistila jsem odpověď od daňového poradce pana Jana Molína ze společnosti MIVO:
Z formulace od tazatele přesně není zřejmé, zda se jeho činnost vztahuje k nemovitosti, či nikoliv.Obecně totiž platí (v souladu s ustanovením § 9 odst. 1 zákona o DPH), že místem plnění by v tomto případě bylo místo, kde má sídlo nebo místo podnikání osoba, které byla služba poskytnuta (jedná-li se o osobu povinnou k dani - podnikatele). Pak by bylo možné dojít k závěru (z hlediska české daňové správy též bezpečnějšímu), že místo plnění je v České republice, proto by byla služba fakturována s českou DPH.
Pokud by se však služba vztahovala k nemovitosti, pak je možné využít ustanovení § 10 zákona o DPH: Místem plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovitosti, včetně služby znalce, odhadce a realitní kanceláře, služby ubytovací, udělení práv na užívání nemovitosti a služby při přípravě a koordinaci stavebních prací, jako jsou zejména služby architekta a stavebního dozoru, je místo, kde se nemovitost nachází. Potom by to znamenalo, že místem plnění by byla Libye.
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2010 7:40
Dobrý den,
měl bych dotaz týkající se práce v zahraničí.
Jsem OSVČ a plátce DPH, vypracoval jsem projekt pro jednu českou firmu do Libye. Tato firma jela do této země montovat zařízení a měla české montéry. Mě si dohodla na tzv. uvedení do provozu a zaškolení obsluhy. Jelikož jsem dodavatel pro českou firmu, ale plnění je v jiné zemi mám mít uvedeno na faktuře za tyto práce DPH nebo ne?? POkud bych byl přímo objednaný z jiné země tak je to bez DPH, ale v případě že si mě objedná česká firma???
Děkuji s pozdravem
Karel K.