DPH při práci v zahraničí

• (neregistrovaný)

4. 8. 2010 7:40

Dobrý den,
    měl bych dotaz týkající se práce v zahraničí.
    Jsem OSVČ a  plátce DPH, vypracoval jsem projekt pro jednu českou firmu do Libye. Tato firma jela do této země montovat zařízení a měla české montéry. Mě si dohodla na tzv. uvedení do provozu a zaškolení obsluhy. Jelikož jsem dodavatel pro českou firmu, ale plnění je v jiné zemi mám mít uvedeno na faktuře za tyto práce DPH nebo ne?? POkud bych byl přímo objednaný z jiné země tak je to bez DPH, ale v případě že si mě objedná česká firma???
    Děkuji s pozdravem
    Karel K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2010 15:43

Rop

§ 9 odst. 1 - poskytujete službu české osobě, takže místo uskutečnění je v ČR - tj. s českým DPH

Pokud se jedná o nemovitost (práce na nemovitosti) - tak je místo uskutečnění zdanitelného plnění v Libyi a je to bez DPH (ale to nepředpokládám).

Otázka zní zda zaškolení není vzdělávací akce s místem uskutečnění zdanitelného plnění v Libyi ... (dle § 10b) ... ale snad ne ...

• 9. 8. 2010 20:01

autorka

Dobrý den,

zajistila jsem odpověď od daňového poradce pana Jana Molína ze společnosti MIVO:

Z formulace od tazatele přesně není zřejmé, zda se jeho činnost vztahuje k nemovitosti, či nikoliv.Obecně totiž platí (v souladu s ustanovením § 9 odst. 1 zákona o DPH), že místem plnění by v tomto případě bylo místo, kde má sídlo nebo místo podnikání osoba, které byla služba poskytnuta (jedná-li se o osobu povinnou k dani - podnikatele). Pak by bylo možné dojít k závěru (z hlediska české daňové správy též bezpečnějšímu), že místo plnění je v České republice, proto by byla služba fakturována s českou DPH.

Pokud by se však služba vztahovala k nemovitosti, pak je možné využít ustanovení § 10 zákona o DPH: Místem plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovitosti, včetně služby znalce, odhadce a realitní kanceláře, služby ubytovací, udělení práv na užívání nemovitosti a služby při přípravě a koordinaci stavebních prací, jako jsou zejména služby architekta a stavebního dozoru, je místo, kde se nemovitost nachází. Potom by to znamenalo, že místem plnění by byla Libye.

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).