V době nemocenské jste důchodově pojištěný, tato doba se vám započítává do odpracované doby pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud se na ÚP nahlásíte až 2 týdny po ukončení PP, pak nárok na podporu v nezaměstnanosti bude až od tohoto data, nebude nárok na podporu ode dne následujícího po ukončení PP. Zaměstnavatel vám dá pro ÚP potvrzení pro účely posouzení nároku na podporu a v něm uvede pravděpodobný čistý měsíční příjem.
děkuji, ještě prosím a z čeho se tedy bude vypočítávat výše podpory? Z výdělku nebo jak píše níže paní Líba, že z průměrné mzdy v národním hospodářství a to jak jsem teď dohledával, tak je za první 2 měsíce kolem 45ookč a pak se dále snižuje. Pokud je to tak, tak z takové podpory nevyžiji.!!! Nebyla by možnost se nechat někde na pár dní zaměstnat a pak ze zdravotních důvodů skončit? Lze žádat o podporu i z dohod a jak dlouho bych musel případně pracovat? Ještě dodám, že smlouva v práci mně v dubnu 19 skončila a jsem již přes rok na neschopence.
1.
Pokud byste se přihlásil do 3 pracovních dnů po skončení nemoci, nárok na podporu by vznikl hned dnem, následujícím po ukončení neschopenky. Protože se přihlásíte později, vznikne vám nárok až dnem přihlášení.
2.
Nemoc po skončení zaměstnání je dobou náhradní.
3.
Potvrzení od zaměstnavatele budete potřebovat a jestli stačí pro potvrzení nemoci jenom kopie neschopenky nebo je na to zvláštní tiskopis, to nevím.
4.
§ 51
(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
Děkuji, jak jsem teď dohledával, tak je za první 2 měsíce kolem 45ookč a pak se dále snižuje. Pokud je to tak, tak z takové podpory nevyžiji.!!! Nebyla by možnost se nechat někde na pár dní zaměstnat a pak ze zdravotních důvodů skončit? Lze žádat o podporu i z dohod a jak dlouho bych musel případně pracovat? Ještě dodám, že smlouva v práci mně v dubnu 19 skončila a jsem již přes rok na neschopence.
Zdravím a děkuju, ano marodím dlouho. Mému lékaři se do toho nechce,tvrdí, že je to marné. Potřebuji překlenout 3 - 4měsíce, věřím, že se více stabilizuje a pak chci začít znovu pracovat. Nevíte náhodou, z čeho se mi bude počítat výše podpory? Jestliže skutečně té prům. mzdy v nár.hospodářství, tak to skončím brzy pod mostem... Nejde nastoupit na pár dní třeba někam na dohodu?? Pak by se měla podpora vypočítávat z prům. výdělku nebo ne?
Jestli lékař říká, že za 3-4 měsíce budete vyléčený, ale ještě nejste práce schopný, tak by Vás měl nechat na neschopence a požádat sociálku o prodloužení podpůrčí doby (tzn. že pokud by bylo vyhověno, pobíral byste nemocenskou až do uschopnění). Nebo už Vás uschopnil? Nevím tedy, proč lékař říká, že je to marné, ale zkusit požádat o ID byste mohl.
Co se týká té doby pojištění pro nárok na podporu z průměrného výdělku - jak dlouho jste byl v posledních dvou letech zaměstnaný?
Nevím, jestli vás takto někdo zaměstná a jestli to OSSZ nebude prověřovat jako účelové zaměstnání, pokud to bude jen na pár dní. K té dohodě - musela by to být dohoda o pracovní činnosti nejméně
3 tis. Kč, nebo dohoda o provedení práce s odměnou vyšší než 10 tis. Kč. Z dohody o provedení práce do 10 tis. se neodvádí pojistné na ZP ani SP, tedy byste ani nebyl nemocensky pojištěný. A ZP byste si musel platit sám.
Díky všem za podporu! Člověka ve finanční tísni napadají různé hloubosti, už zkrátka nevím ...
Snažím se zjistit, z čeho mi bude vypočtena výše podpory?
a) z mého prům. výdělku anebo
b) jak odpovídala paní Líba z průměrné mzdy v národním hospodářství - protože z ní se vyžít nedá....
Ještě znovu dodám, že smlouva na dobu určitou od 26.3. 18 do 25.3.19 mi vypršela, onemocněl jsem ve zkušební době a jsem více jak rok na neschopence. Rok předtím jsem měl jen brigádu do 10 000 a nebyl jsem účasten důchodového pojištění..
Díky všem za podporu! Člověka ve finanční tísni napadají různé hloubosti, už zkrátka nevím ...
Snažím se zjistit, z čeho mi bude vypočtena výše podpory?
a) z mého prům. výdělku anebo
b) jak odpovídala paní Líba z průměrné mzdy v národním hospodářství - protože z ní se vyžít nedá....
Ještě znovu dodám, že smlouva na dobu určitou od 26.3. 18 do 25.3.19 mi vypršela, onemocněl jsem ve zkušební době a jsem více jak rok na neschopence. Rok předtím jsem měl jen brigádu do 10 000 a nebyl jsem účasten důchodového pojištění..
Ve Vašem případě by ta podpora z průměrného výdělku nebyla, nebyl jste dostatečně dlouho zaměstnaný. Píšete, že jste stále v pracovní neschopnosti. Pokud Váš zdravotní stav není takový, abyste mohl jít pracovat a vykonávat pro Vás vhodnou práci, ale je předpoklad, že se za nějakou dobu uzdravíte a tudíž na ID to není, tak by Vás měl doktor nechat na neschopence a požádat sociálku o prodloužení podpůrčí doby. Tzn. že byste stále pobíral nemocenské dávky až do uschopnění. A jak budete práce schopen, tak hned najít práci, (všude shánějí zaměstnance) a mezitím třeba hledat něco jiného. Anebo se jít evidovat na ÚP a při evidenci si smluvit pracovní poměr na kratší dobu nebo DPČ, vydělat si při evidenci na ÚP můžete měsíčně do poloviny minimální mzdy hrubého (podpora se při výdělku nepobírá, ale nemusíte platit minimální zdravotní pojištění). Pokud ten předpoklad uzdravení a schopnosti plně pracovat není, tak by měl doktor s Vámi žádat o ID.
Píšete to nepřesně, protože o ID žádá žadatel sám (osobně, na OSSZ podle místa trvalého bydliště, v Praze na kterékoliv pobočce PSSZ), nikoliv spolu s doktorem. Navíc o tom, zda občan ztratil schopnost pracovat, popřípadě v jakém rozsahu tuto schopnost ztratil, nerozhoduje ošetřující lékař, ale posudkový lékař OSSZ (PSSZ).
Ošetřující lékař do celého procesu vstupuje až v rámci posuzování invalidity žadatele, a to tím, že předkládá lékařské zprávy, posudky apod. Kromě těchto písemností má velký význam tzv. profesní dotazník, který vyplňuje žadatel o ID, přičemž v něm má možnost popsat své subjektivní potíže, důvody, proč má za to, že nemůže být zaměstnán apod.. Uvedené z lékařských posudků až tak nemusí vyplývat.
Pozor!! V tomto případě by byla podpora vypočítána z pravděpodobného výdělku - není důvod se domnívat, že by zde vstupoval institut průměrné mzdy v národním hospodářství. Toto připadá do úvahy pouze v případě, že zaměstnanec nemá žádné doklady od zaměstnavatele. Např. z důvodu, že zaměstnavatel už "není", nebo zaměstnanec doklady ztratil apod. Délka odpracované doby nemá vliv na výpočet podpory - stanoví se z podkladů zaměstnavatele. A to je buď průměrný anebo pravděpodobný výdělek - v tomto případě to bude pravděpodobný výdělek. Takže záleží na tom, jaká mzda byla stanovena v pracovní smlouvě nebo ve mzdovém výměru.
Nemáte pravdu. Průměrná mzda v NH se nepoužívá pouze v případě, že zaměstnanec nemá žádné doklady od zaměstnavatele-viz ZZ nebo citace výše.
A mzda se nestanoví v pracovní smlouvě nebo ve
mzdové výměru, ale ve vnitřním předpisu zaměstnavatele. Když už chcete tento pojem používat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 7. 2019 1:41
Zdravím všechny,
chci požádat o info,.... kdo ví ? :-)
1. / Je nějaká lhůta, do kdy se musím hlásit na ÚP a podat žádost o podporu v nezaměstnanosti nebo není? Je to pravda, že do 3. prac. dnů po ukončení zaměstnání?. V současné době jsem přes rok na nemocenské, která brzy skončí a pak hned budu muset odjet na 2 týdny mimo republiku.
2. / Započítává se doba, co jsem na nemocenské do povinných 12 měsíců zaplaceného důchodového pojištění a jestli mi tak vznikne nárok na podporu? nebo se započívá pouze doba, kdy jsem pracoval?
3./ Bývalý zaměstnavatel se mnou bohužel nekomunikuje. Marodit jsem začal ve zkušební době a pracovní neschopnost pokračuje, mezitím mně vypršela doba PP. Chtěl bych vědět na co mám vlastně nárok a jaké potvrzení budu muset na ÚP doložit? Bude mně stačit potvrzení o průměrném výdělku a době trvání zaměstnání, nebo budu muset doložit i další potvrzení, např. z ČSSZ, důchodového pojištění atd.?
4./ Bude se mi podpora vypočítávat z doloženého výdělku? nebo je to v případě, že jsem byl dlouho marod jinak?
Omlouvám se za komplikovanost a předem moc děkuji za odpověď.