§ 7 zákona o veřejném zdravotním pojištění se odvolává na zákon o státní sociální podpoře, který definuje pojem nezaopatřené dítě v § 13. Zde se v odst. 3 píše, že prázdniny se nezapočítávají, pokud dítě vykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost. Když si tu citaci čtu, mě z toho plyne, že ani v srpnu za něj stát plátcem pojištění nebude.
Dobré ráno. Všem Vám MOC děkuji za odpovědi. Dnes již vím víc. Na pojišťovně nekompromisně řekli, že si pojištění musí uhradit dítě samo.
Jelikož mi to stále nedá, říkám si, jak by to asi bylo v případě, že by dítě v červenci nepracovalo, neodvedlo ZP a v srpnu by po celý měsíc mělo pojištěnou činnost....
Stejně mně ten výklad není jasný.
Zákon o státní sociální podpoře, § 13, odst.3:
"Dobu školních prázdnin uvedenou v odstavci 2 písm. c) nelze považovat za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole, jestliže
a) dítě vykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost podle § 10,"
Toto znění by se dalo vyložit tak, že pokud dítě vykonávalo v kterémkoli z těch dvou prázdninových měsíců po celý kalendářní měsíc pojištěnou výděl.činnost, nelze celou tu dobu školních prázdnin (tzn. ani červenec, ani srpen) považovat za soustavnou přípravu.
Jenže tak to není. Je to tak, že pokud v červenci nevykonává po celý červenec tu činnost a v srpnu ano, je červenec považován za soust.přípravu, zatímco srpen už ne.
Proč tomu tedy není takto i v případě, že v červenci takovou činnost bude po celý červenec vykonávat a v srpnu už ne? Analogicky s tím prvním případem by neměl být červenec považován za soust.přípravu, ale srpen ano. Protože dobou školních prázdnin, které navazují na řádné ukončení studia, jsou přece oba měsíce, jak červenec, tak srpen.
Vysvětlí mně to někdo?
Tak přesně to bych též ráda věděla!
Tady: https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/tahak-pro-cerstve-maturanty-do-kdy-nemusite-resit-zdravotni-pojisteni
se píše:"V srpnu, kdy už byste nepracovali, by vás zaměstnavatel musel zase odhlásit a vy byste se přihlásili jako státní pojištěnec (na základě maturitního vysvědčení)."
Přece nemůže mít každá ZP jiný výklad?!
Děkuji za komentáře!
A to nejde jen o zdravotní pojištění. Jde také o to, dokdy může rodič uplatnit na takové dítě daňové zvýhodnění. Čili jde o určení, v kterém z těch dvou prázdninových měsíců je dítě považováno "za soustavně se připravující" a v kterém ne (pokud tedy po maturitě nebude už dál studovat).
Volala jsem na jeden FÚ na kontrolní oddělení daní ze závislé činnosti. Radili se a jejich výklad je ten, že pokud nemá pojištěný příjem v červenci a v srpnu má, pak se dítě považuje za "soustavně se připravující" za červenec, ale za srpen už ne. Pokud pracuje celý červenec a v srpnu ne, pak v červenci za "soustavně se připravující" považováno není, ale v srpnu už zase je. Prostě se posuzuje každý z těch dvou prázdninových měsíců samostatně.
To se pochopitelně vztahuje i na zdravotní pojišťovny.
Když ale tentýž FÚ prováděl před třemi lety kontrolu daní ze závislé činnosti, tak kontrolní pracovníci měli ten jiný výklad.
Tak si mám prý napsat o potvrzení výkladu na gen.fin.ředitelství.
Pokud by v červenci nepracoval, hradí za něho pojištění stát a v srpnu by hradil zaměstnavatel pokud by měl brigádu. Pokud nepracuje celé prázdniny, hradí stát červenec i srpen. Ve vašem případě pracoval celý červenec a tím status studenta přerušil a srpen již bude hradit sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 8. 2019 10:03
Dobrý den. Dítě letos v květnu úspěšně složilo maturitní zkoušku. Od 10.6. do 31.7. mělo pracovní poměr, který založil účast na nem. pojištění. Od 1.8. do 31.8. pracovat nebude. Prosím, ví někdo jestli si za srpen musí sám uhradit zdravotní pojištění? Bet