Tatínek podepíše prohlášení poplatníka (pokud ho nemá už podepsané jinde) a vy jako zaměstnavatel se musíte přihlásit na FU jako plátce zálohové daně. Nikam jinam se nehlásí, když bude odměna do 10000 za mêsíc. Hodinová odměna musí být minimálně ve výši minimální mzdy. Po skončení roku se musí vyplnit a podat na FU vyůčtování zálohové daně, i když nebude žádná daň odvedena.
Dobrý večer. Chcela by som položiť dotaz ohľadom zálohy na daň z príjmu. Máme vo firme zamestnanca na DPP a ten u nás nepodpísal PROHLÁŠENÍ POPLATNÍKA - (základní sleva), pretože to už má podpísané u iného zamestnávateľa u ktorého má pracovnú zmluvu. A pri výpočte mzdy mi vybehlo, že z čiastky 10.000Kč, za ktorú nemusíme platiť ani my ani on SP a ZP, tak že sa mu má strhnúť záloha na daň 1500Kč. Mám mu tu zálohu strhnúť a poslať na FÚ, alebo mu to mám dať do nuly a vyplatiť mu celú čiastku 10.000Kč
ďakujem za odpoveď, Júlia
Z odměny DPP do 10.000,. při nepodepsaném prohlášení je sráżková daň a ne zálohová. Musíte být přihlášeni jako plátce sráżkové daně a odvedete ji i na jiné číslo účtu na FÚ neż odvádíte zálohovou daň.
Nemusí platit nic - viz § 12 vyhl. Až někdy pochopíte základy právní nauky, zjistíte že
příloha č 2 vyhl. slouží pouze k výpočtu pojistného nikoliv k vašemu výkladu o platbách.
Možná že pochopíte i to, že k výkladu zákonů a zákonných předpisů, jsou oprávněny pouze soudy
a nikoliv nějaká Ženíšková, nějaký Neugebauer, tak jak zde již uvedl JUDr. z MF.
Než zjistíte nějaký rozsudek nebo stanovisko soudu k tomuto problému, dejte raději ruce dál od
od klávesnice a nebalamuťte zdejší tazatele svými výtvory.
Protože tento příspěvek brzy bude smazán, je jeho kopie také na Sagitu, aby si ho mohli pžečíst
i ostatní zdejší tazatelé a mohli s klidem pracovat podle zákonného předpisu 125/1993 Sb.
Mýlíte se! Jen drobná poznámka podtrhující vaše chabé znalosti, nejedná se o zákonný předpis, ale o právní předpis, konkrétně o vyhlášku č. 125/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Vaši neznalost podtrhuje i to, že se odvoláváte na § 12, který hovoří právě proti vašemu tvrzení - viz: "Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli, zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance. Tuto skutečnost je zaměstnavatel povinna bez zbytečného odkladu písemně oznámit organizační jednotce pojišťovny, v jejímž obvodu má zaměstnavatel sídlo (trvalé bydliště) a uvést své identifikační číslo zaměstnavatele nebo jiné označení, které je nahrazuje."
Ve své "skromnosti" jste opomněl uvést text odst. 2 cit vyhlášky, který zní:
(2) Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona. 4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele.
Věřím, že ostatní zdejší tazatelé to pochopí princip výpočtu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 8. 2019 16:19
Dobrý den, jsem OSVČ a chtěla bych zaměstnat otce (starobní důchodce) na Dohodu o provedení práce do 10 tis. Kč měsíčně, na cca 25hodin měsíčně. Tzn., že by neměl platit daň a soc. a zdr. pojištění. Mám toto hlásit na FÚ, ZP a sociálce jako zaměstnavatel? Musí to i otec někde hlásit?
Vztahuje se na DPP minimální hodinová mzda? Jaké povinnosti pro mě plynou, kromě písemně sepsané DPP?
Děkuji za odpověď.