PP musí skončit k 20.10.2019, jelikož 21.10.2019 nastupuje na starobní důchod před dosažením důchodového věku. Na ukončení PP máme zájem my jako zaměstnavatel, i zaměstnankyně, jelikož odchází na starobní důchod, tím pádem chceme ukončit PP dohodou ke dni 20.10.2019. Toto datum uvedla i ČSSZ na Potvrzení zaměstnavatele při podání žádosti o důchod jeho zaměstnance. Pracuju pro firmu, která ji zaměstnává.
OT. Ale je to zájem zaměstnankyně. Proč se stará tak mzdová účetní zaměstnavatele? A proč tak vehementně uvádí, že zaměstnankyně "musí" skončit PP k 20.10.2019? Nastudovala si mzdová účetní rozdíl mezi okamžikem nároku na předčasný důchod a mezi pobíráním předčasného důchodu? Proč nedala zaměstnankyně, když tak stojí o pobírání předčasného důchodu, výpověď již v létě 2019?
Aha, vidíte, máme nový účetní program a koukala jsem jen na odpracované dny, ale nepřičetla jsem čerpání dovolené, svátky a dny, kdy nepracovala pro překážky v práci. Tím pádem jí vznikne nárok 15 dnů (9/12 z 20 dnů). Krácení bude o 3/12, tj. 5 dnů. (29.3.-15.8. bude 100 směn, 16.8.-13.9. 21 směn, 16.9.-14.10. 21 směn), má pracovat pondělí-pátek. Mám to, prosím, správně?
Nevím jak vy, ale já počítám od 29.3. tj. duben - 22 dní, květen 23 dní, červen 20 dní, červenec 23 dní, srpen 22 dní, září 21 dní, což je dohromady.131 zameškaných dní, tedy krácení o 2/12. Za prvních 100 zameškaných o 1/12 a každých dalších 21 zameškaných o 1/12. 100 + 21 = 121.
131 - 121 už nedává 21 zameškaných dní.
Ale počítala jsem to ve spěchu, tak možná to mám já špatně.
A ještě asi nevíte, že když počítáte nárok na 9/12, které krátíte, tak už do toho nemůžete montovat neodpracované směny v listopadu. Poměrná část dovolené je za celé měsíce, které trvá pracovní poměr. Máte v tom dost chaos, takže opravdu doporučuji pročíst § 211 až 223 zákoníku práce. Budete mít jasněji.
Teď jsem Vás nepochopila - jaké neodpracované směny v listopadu? V listopadu už nebude zaměstnancem. Jestli jste měla na mysli zameškané říjnové dny, tak z čeho vycházíte, že je nepřičíst?
Mně to vychází takto (pokud tedy začátkem roku nebyla jiná absence, než pak ta nemoc):
Odpracované dny 1.1. - 28.3. + 17.-18.10. = 65 dnů. Takže vzniká nárok na dvanáctinu za každý celý měsíc, tj. 9/12.
Nemoc od 29.3. do 16.10. = zameškaných 144 dnů. Tj. krácení o 3/12.
Tazatelka uvádí, že "Zaměstnankyně nastupuje na starobní důchod před dosažením důchodového věku 21.10.2019" a pak píše své domněnky. Copak se na důchod "nastupuje"? Nepíše, že by již uzavřeli dohodu o ukončení pracovního poměru kde by bylo uvedeno, že posledním dnem pracovního poměru by byla neděle 20.10.2019. Co když zítra přijde zaměstnankyně s tím, že je pro ní nevýhodné nyní požádat o předčasný starobní důchod z důvodu krácení a že by raději, až jí lékař ukončí pracovní neschopnost, pokračovala v práci? Nebo, pokud nebude moci pokračovat v současné práci, by raději šla hledat jinou práci, např. za pomoci Úřadu práce, kde by mohla téměř rok pobírat podporu v nezaměstnanosti a tak si i vlastně posunout případný předčasný důchod (a korigovat budoucí trvalé snížení starobního důchodu)?
Prosím Vás, berte to tak, že tazatelka dopředu zjišťuje, co a jak udělat a jak vypočítat nárok na dovolenou.
Jedním z jejích dotazů je, jestli poměr může skončit i nedělí, když to není pracovní den. Takže odpověď - ano, může skončit dnem, na kterém se dohodnou.
Samozřejmě, že si ta budoucí důchodkyně to může rozmyslet. Může se stát ledacos.
Ale pochopila jsem to tak, že si o ten předčasný důchod už zažádala, a to od 21.10. a že jí na sociálce řekli, že v tom případě musí před tímto datem skončit pracovním poměru (jinak by ten předčasný důchod nedostala), což je fakt. A další info je, že má být tehdy a tehdy uschopněná. Možná bude uschopněná dříve. Nebo později. Pak se by se výpočet dovolené třeba změnil. Ale nyní je zde info o konci nemoci tehdy a tehdy a z toho vycházím.
Fakt nevím, proč takhle vrtáte. Tazatelka se na něco ptala, popsala situaci a bylo jí vysvětleno, jak se to v takovém případě počítá, dostala odpověď. Když se situace změní, tak se třeba zeptá znovu a odpověď bude jiná.
Kromě toho - lidi normálně říkají "nastupuju důchod" nebo "jdu do důchodu" a tak podobně. Když napíše, že nastupuje do důchodu před dosažením věku a dále popíše, jak se věci mají, je podle mě jasné, o co jde a co potřebuje vědět.
OT. se proč "vrtám"? Protože poslední dobou zde nabývám dojmu, že "účetní" jsou nad zákon. Protože "účetní" rozhoduje, kdy má zaměstnanec skončit pracovní poměr. Protože "účetní" rozhoduje, že se "zpětně" dopíše smlouva o zápůjčce. A zde se jí radí bez znalostí dalších okolností. A proto možná zcela špatně. Proto. ..
Děkuji Vám za reakce, že jste reagovala na to, na co jsem se neptala a nevrtáte se v tom jako někdo jiný. Zaměstnankyně už si nic nerozmyslí, opravdu chce a nastoupí 21.10. na předčasný důchod, takže s ní ukončíme PP dohodou k 20.10. s tím, že nárok na dovolenou bude 15 dnů krácený o 3/12, takže 10 dnů. Moc Vám děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 9. 2019 13:21
Dobrý den,
prosím o kontrolu. Zaměstnankyně nastupuje na starobní důchod před dosažením důchodového věku 21.10.2019. Pracovní poměr tedy musí skončit k 20.10.2019. Paní je od 29.3.2019 v pracovní neschopnosti, za rok 2019 odpracovala 57 dnů, takže jí vznikl nárok na dovolenou 2/12 ze 20 dnů, tj. 3,5 dne.
Pokud pracovní neschopnost ukončí 16.10.2019, 17. a 18.10. bude čerpat dovolenou, může pracovní poměr skončit 20.10.2019, i když je to neděle? Při ukončení PP by ji ve mzdě za říjen byl proplacen 1,5 dne nevyčerpané dovolené. Je to správný postup?
Děkuji za kontrolu.