Dobrý den pane Cvejne,
podle ustanovení § 56 odst. 3 zákona o DPH je nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor osvobozen o daně z přidané hodnoty.
Plátce (pronajímatel) se však může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň (viz § 56 odst. 4 zákona o DPH).
V případě, že jste osoba povinná k dani, nikoliv však plátce daně, pronájem kanceláře je osvobozený plněním. Pronajímatel nesmí fakturovat neplátci daně pronájem s daní, pouze u plátců daně má právo volby. Doporučuji o tom informovat Vašeho pronajímatele.
Přeji hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
25. 3. 2013 10:11
Dobrý den,
loni tj. 2012 jsem uzavřel smlouvu (jsem spol. s r.o., neplátce DPH) na pronájem kanceláře se společností (spol. s r.o.), která v té době nebyla plátcem DPH. Ve smlouvě mám uvedeno, že je DPH 0% tj. 0 Kč a určitá částka čtvrtletně. Ve smlouvě ani obchodních podmínkách není o DPH ani slovo (mohu poslat k nahlédnutí).
Začátkem tohoto roku se ale společnost, od které si kancelář pronajímám, stala plátcem DPH a teď mi navýšili o oněch 21% cenu.
Je toto možné? Jsem povinen jim částku uhradit?
Děkuji Vám