Asi už ani nepomůže, když si nyní začnete platit nemocenské pojištění. Protože tam je podmínka, že účast na nemocenském pojištění OSVČ by měla trvat aspoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti.
V dotazu píšete o mateřské dovolené - ta je pouze do cca 6 měsíců dítěte, takže jen mohu předpokládat, že Vaše manželka má stále zaměstnavatele, u kterého čerpá rodičovskou dovolenou a že pobírá rodičovský příspěvek – ALE může to být i jinak – pokud to je jinak, ještě raději konzultujte. Pokud by byla Vaše manželka zaměstnaná a chodila do práce, mohla by mít nárok na dlouhodobé ošetřovné. https://web.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/dlouhodobe-osetrovne.htm
Pokud stále zůstanete OSVČ i po dobu nemoci, tak budete mít povinnost platit (nevratné) zálohy na zdravotní a na sociální pojištění alespoň v „minimální“ výši. Zde by pak stálo za zvážení přerušení podnikání. Přerušení podnikání se nemusí hlásit na Živnostenský úřad, stačí oznámení na ČSSZ a na Vaši zdravotní pojišťovnu. Hodně důležité je načasování přerušení podnikání.
Pokud nepřerušíte podnikání a platíte vyšší jak „minimální“ zálohy, můžete požádat ČSSZ o snížení měsíčního vyměřovacího základu pro placení záloh na pojistné na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti v souladu s ustanovením § 14 odst. 5) zákona č. 589/1992 Sb. (Tiskopis je na stránkách ČSSZ). Podobné je to u ZP (co pojišťovna, to jiný formulář).
A pokud ještě nejste v tomto okamžiku vedený u lékaře jako „práce neschopný“, tak bych doporučila zvážit po přerušení podnikání registraci na Úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání. Zde se dostáváme na tenký led. Zaprvé byste mohl mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zde mám málo informací, takže si nedovolím radit. Zadruhé stát za Vás bude prostřednictvím Úřadu práce platit zdravotní pojištění. A až budete pracovně neschopný, tak Vám lékař pro Úřad práce vystaví Potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci. Nebudete muset docházet na ÚP na schůzky, ale budete muset dodržovat režim dočasné neschopnosti, který pracovníci ÚP kontrolují.
Pokud jste již práce neschopným a nemůžete ani pracovat, ani plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání, tak registrace na Úřadu práce už nepřichází v úvahu. Pak byste si musel platit v případě přerušení podnikání zdravotní pojištění sám, jako OBZP. Ale neměl byste povinnost si platit důchodové (sociální) pojištění.
OT. Většinu informací, které zde uvádím, nemám jako odborník na danou problematiku, ale spíše jako laik. Před lety jsem četla článek na stránkách peníze.cz „Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás“. Tento článek mně donutil se zamyslet a začala jsem si dobrovolně jako OSVČ platit nemocenské pojištění. Ne kvůli tomu, že bych v případě nemoci či úrazu dostala nějakou nemocenskou, ale kvůli tomu ostatnímu.
Další možnosti ohledně řešení zhoršené finanční situace jsou pak dávky státní sociální podpory /příspěvek na bydlení/, dávky v hmotné nouzi atd. K tomuto najdete informace na stránkách https://www.mpsv.cz/
Jste naprosto úžasná a moc děkuji za Váš čas.
Nemocný ještě nejsem, budu muset na léčbu a operace do 2 měsíců. Řeším, jak to nejlépe pořešit. Manželka má rodičovský příspěvek, špatně jsem se vyjádřil.
Přemýšlel jsme nechat se zaměstnat a budu alespoň chvíli pracovat, budu dostávat nemocenkou z předpokládaného výdělku po celou dobu?
Otázkou je zda najdete zaměstnavatele, který bude ochotný s Vámi toto absolvovat. Zaplatit vstupní lékařskou prohlídku u poskytovatele pracovnělékařských služeb když lékař vyhodnotí, že jste zdravotně způsobilý pro danou práci. Pak zaplatit náhradu mzdy v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti. Pak platit i po dobu Vaší nemoci za zpracování Vaší "nulové" mzdy externí účetní (podávají se i "nulové" Přehledy na ZP, tisknout se i výplatky s "nulovou" dobírkou, mzdové listy, ELDP se musí odevzdat atd.).
Toto by bylo řešení, ale myslím, že by to musel být zaměstnavatel "kamarád". Já sama jsem si jako OSVČ nemocenskou platila, ale v době, kdy byla velice nízká, dalo mně to jen cca 3 500 Kč za měsíc, tak jeden z mých klientů místo mé fakturace nabídl, že mě zaměstná, ale v té době také nebyly náhrady, ale rovnou nemocenská od OSSZ. Rok 2004, operace TEP , 4 měsíce neschopenka a z pravděpodobného výdělku 10 000 Kč HM jsem měla nemocenskou 7 500 Kč za měsíc. V tom rozdílu vidím důvod proč si řada OSVČ "dobrovolně" nemocenskou neplatí, a dnes ještě navíc ji dostane až od 15 dne nemoci, že.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 11. 2019 8:49
Dobrý den,
chtěl jsem poprosit o radu.
Jsem OSVČ a nemocenskou si v současné době neplatím. Manželka je mateřské dovolené s naší roční dcerou. Vyskytly se mi závažné zdravotní problémy, které zapříčíní pracovní nechopnost cca 1-1,5 roku, když vše půjde.
Mohly byste mi prosím poradit ohledně naší finanční situace???
Moc děkuji a vážím si Vašeho odborného rozhledu.