Samozřejmě, že teď jste pojištěný, ale vy řešíte situaci za dobu, kdy se vám narodilo dítě. Potřebujete potvrdit denní vyměřovací základ, který byl platný v den, kdy se vám dítě narodilo.
Teď vezmete tiskopis a dojdete si za vaší současnou mzdovou, která vám vyplní základ pro sociální pojištění za rozhodné období, které ve vašem případě je od nástupu 1.12.2015 až do 29.2.2016 a pošle ho potvrdit vašemu orgánu sociálního zabezpečení ministerstva spravedlnosti. Určitě si s tím poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2019 12:27
Dobrý den,
prosím o informaci, vůbec nevím, kde se zeptat, kde to zjistit. Na OSSZ se mnou nikdo nebavil, tak pokládám tento dotaz:
Mám dítě, narozené 25.3.2016. Přítelkyně byla na MD teď je na RD. Šli jsme na ÚP zažádat o zvýšení RD a paní nám dala ještě tiskopis "Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku" pro mne jako otce, že bych mohl mít vyšší ten denní základ. Jenomže moje situace:
Rozhodné období je 1.3.2015-29.2.2016 pro výpočet. Jenomže já jsem do 30.11.2015 byl klasicky zaměstnaný (takže z tohoto zaměstnání mám přílohu, ze které se vyměřovací základ počítá). To jsem byl i vedený na OSSZ. Jenomže od 1.12.2016 jsem nastoupil do ozbrojených služeb (pod ministerstvo) a to mi na OSSZ řekli, že už u nich vedený nejsem a že tím pádem mi tiskopis Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku nemůžou potvrdit, že ozbrojené složky mají sociální úřad svůj. A můj problém je v tom, že vlastně nevím, jak mi to budou počítat. Započítají mi do příjmu i to zaměstnání předtím do 1.3.2015-30.11.2015, když jim dám tu přílohu nebo ten vyměřovací základ vypočtou jenom z peněz, které jsem měl teď u nich? Protože kdyžby mi započítali jenom příjem u nich (tak ho mám strašně nízký, protože jsem tam nastoupil). V tom tiskopisu je uvedeno, že V případě více zaměstnavatelů doložte přílohu od každého zaměstnavatele zvlášť.
děkuji moc za názor.