Doplňující otázka - řešíte listopad 2019, prosinec 2019,.. Abych to nemusela vypisovat příliš obšírně. A ještě - co to znamená "žena v domácnosti" - protože to není žádná kategorie "státního pojištěnce" pro zdravotní pojištění, pokud DOPP překročí částku 10.tis.Kč, tak musíte za ni odvést zdravotní pojištění z tzv. minima. I ženy v domácnosti musí platit ze mzdy, z platu, z odměn sociální a zdravotní pojištění.
Dobrý den, ano paní nastoupila v listopadu, vím, že nemohu uplatnit slevu na poplatníka, protože ji v listopadu uplatnila jinde... myslela jsem, že automaticky mi spadne do daně srážkové a já budu muset firmu k srážkové dani přihlásit. Je to tedy jinak? Paní si vydělá do 10000Kč.
U Vás (druhého v pořadí zaměstnavatele v měsíci listopadu) vyplní a podepíše Prohlášení poplatníka daně s tím, že do nadpisu Prohlášení uvede „pro zdaňovací období (pro část zdaňovacího období)“ „od xx. listopadu 2019“ /od data začátku DOPP/. Do oddílu „Podle § 35ba odst. 1 zákona uplatňuji“ k bodu „Základní slevu na poplatníka (písm. a)“ uvede „od 1.12.2019“.
V listopadu 2019 bude mít zaměstnankyně z DOPP „zálohovou“ daň, ale bez uplatnění slevy na poplatníka.
Sleva na poplatníka bude uplatněna na základě tohoto Prohlášení až od prosince 2019.
OT. Sama od sebe nemůžete dávat-nedávat slevy atd., vše musíte mít podloženo a podepsáno od zaměstnance. Pokud by to mělo být ale špatně, tak dopředu se zaměstnancem řešit. Nemůžete se jen domnívat, že někde jinde má uplatněnou nějakou slevu - co když byla zaměstnankyně např. nemocná a slevu na poplatníka u předchozího zaměstnavatele na daný měsíc zrušila atd. A na Vás, resp. na zaměstnavateli by pak částku neuplatněné slevy namáhala jakou nevyplacenou odměnu (mzdu),..
OT. Jak jste psala o tom přihlašování firmy ke srážkové dani tak pokud můžete, zkontrolujte si např. v daňové informační schránce, zda již firma k této dani není na FÚ registrována. A zda nemá tak povinnost podávat po konci roku Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických nebo právnických osob. Co mám zkušenost, tak firmy, když se už registrují k dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, tak se registrují i ke "srážkové" dani.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2019 23:08
Dobrý den, poradíte mi, jakou daň (srážkovou nebo zálohovou) musím použít u zaměstnankyně, která v průběhu měsíce přechází od 1zaměstnavatele(podepsala prohlášení) k nám na DPP. Chce odvádět zálohovou daň a uplatňovat si slevu na poplatníka. Jedná se o ženu v domácnosti (neplatí ZP a SP) Nevím, jestli mohu odvést zálohovou daň v měsíci, kdy se kryje s jiným zaměstnavatelem nebo musím po dobu 1měsíce odvést srážkovou. Poradíte mi, prosím?