Potřebujete mít k dispozici Potvrzení o výši zdanitelných příjmů od všech zaměstnavatelů Vašeho manžela. Dřív nebudete vědět, kde skutečně uplatňoval daňové zvýhodnění na dítě. To, že není částka daňového zvýhodnění na dítě uvedena ve "výplatce" ještě nemusí znamenat, že není uplatněna / není uvedena v Prohlášení poplatníka daně Vašeho manžela u jeho zaměstnavatele.
Co je v jednotlivých Potvrzení uvedeno v řádku 16.
Děti uplatněné jako vyživované pro účely daňového zvýhodnění podle § 35c a § 35d
?
Váš dotaz zněl "Mohu si o vratku této slevy nyní zažádat v DPFO?"
Pokud se dobře dívám, tak Váš manžel si daňové zvýhodnění na dítě uplatnil v měsících 01, 02, 03, 04, 05, 07, 08. To je 7 měsíců.
Takže Vy si můžete daňové zvýhodnění na dítě uplatnit ve svém Přiznání k dani z přímu fyzických osob pro zbývající měsíce. To je 5 měsíců.
Ale chtělo by to celé propočítat. Požádal si Váš manžel o roční zúčtování daně u posledního zaměstnavatele roku 2019?
Manžel si o roční zúčtování nepožádal. Já sama jsem na ÚP takže také podávat přiznání nemohu. Zkusila jsem tyto všechny částky zadat do EPO přiznání a nechat si to propočítat přes tento portál. Tam by se to mělo dle zadaných údajů zřejmě spočítat dobře. Nechci mít nějaké problémy kvůli tomu, že jsem to špatně spočítala a FÚ mě bude kvůli tomu, že se chci obohacovat nějak popotahovat... Jde mi o to, kolik měsíců mám v tom přiznání v EPO zadat do tabulky č.2 o dětech žijících ve společné domácnosti s poplatníkem? Všech 12, nebo jen měsíce 10-12 a i ten 6? Fakt nevím...
Myslíte, že opravdu všech 12 měsíců? I když v září byl manžel na ÚP? Já mám na sebe psanou hypotéku, takže DP podávat budu také, ale jsem na ÚP již od 09/2019 a tak myslím, že ve svém DP si slevu uplatňovat nemohu, ne? Pouze úroky z hypotéky..
Pokud totiž zadám 12 měsíců tak nakonec vyjde částka mnohem vyšší než je součet těch 3-4 měsíců kde nebyla sleva na dítě uplatňována, tudíž si taky nejsem jistá že to je dobře..
Sleva na poplatníka je za celý rok, nekrátí se. Ani když poplatník v průběhu roku umře, tak na ní má nárok. Takže vůbec nezáleží na tom, zda poplatník pracoval nebo měl příjem ke zdanění jeden měsíc v roce, nebo dvanáct měsíců v roce.
ZDP § 35ba Slevy na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatníkům uvedeným v § 2 se daň vypočtená podle § 16, případně snížená podle § 35, 35a nebo § 35b za zdaňovací období snižuje o
a) základní slevu ve výši 24 840 Kč na poplatníka, ...
S daňovým zvýhodněním na dítě je to podobné. Je jedno, zda poplatník pracoval či měl (v přpadě daňového bonusu aktivní) příjmy ke zdanění jeden měsíc v roce, nebo dvanáct měsíců v roce. Když bude pracovat jen v lednu a vydělá si sto tisíc a pak už celý rok nic, tak při splnění ostatních podmínek (neuplatňuje nikdo jiný, vyživované dítě atd.) bude mít stále nárok na celoroční daňové zvýhodnění na dítě podle § 35c Zákona o daních z přímu.
ZDP § 35c Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor (dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši 15204 Kč ročně na jedno dítě, ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586
Omlouvám se, ale před nedávnem mi právě někdo říkal, ať si dám pozor v DP, že pokud nepracuje ten, kdo uplatňuje slevu na dítě tak na tu slevu nemá nárok. Tak se ještě jednou omlouvám, prostě nechci jen udělat něco špatně, s FÚ, OSSZ a podobnými institucemi si nechci zahrávat. Děkuji všem za odpovědi, v klidu teď mohu vyplnit a odeslat DP sobě i manželovi. Opravdu moc děkuji, pomohli jste mi :-))))
Psala jste, že si budete - i že si nebudete podávat svoje Přiznání k dani z příjmu FO.
Pokud byste si ho podávala, tak by mohl Váš manžel do textové přílohy svého DAP uvést, že jeho manželka r.č. neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti a že podala Přiznání k dani z příjmu FO. Většinou chtějí správci daně doložit Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání / pokud jste měla v roce 2019 zaměstnavatele.
Dostala jste pomíchané informace.
Nejpíš to mělo být ve smyslu, že ten kdo nemá zdanitelné příjmy ze zaměstnání nebo příjmy z podnikání ("nepracuje", nemá "aktivní" příjmy), tak že nemá nárok na daňový bonus na děti.
V současné době kdo má například zdanitelné příjmy pouze z nájmu v roční výši 90.tis.Kč, tak nemá nárok na daňový bonus na děti. Ale pokud by měl příjmy ve stejné výši ze zaměstnání nebo z podnikání, tak nárok na daňový bonus na děti (při splnění dalších podmínek) bude mít / má "aktivní" příjmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2020 11:18
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující:
manžel od 01-05/2019 pracoval, uplatňovali mu slevu na dítě. Pak zamtel skončil a manžel byl od 3. - 7.6. zaměstnán jinde. Po týdnu skončil, byl týden na ÚP a od 14.6. pracoval u další firmy. Ani na jedné z výplatních pásek od obou firem za měsíc červen nebyla uplatňována sleva na dítě, které máme. Dále byl manžel na ÚP v měsíci září, od 10/2019 nastoupil do práce, kde mu ale tuto slevu z nějakého důvodu také neuplatňovali (RL dítěte doložil). Mohu si o vratku této slevy nyní zažádat v DPFO? Za kolik měsíců? Nebo se uplatňuje celá částka 15.204 Kč/rok? Trochu tápu a nemám se koho zeptat, proto zkouším zde. Děkuji mockrát...