Zkrácený úvazek a svátky

• (neregistrovaný)

29. 4. 2020 17:22

Dobrý den,

mám relativně čerstvě zkrácen úvazek na HPP na 80%. Ve smlouvě mám stanoveno, že pracuji po-čt po 8h. Čili pátek je pro mě standardně nepracovní den. Nyní nastává situace, kdy na pátek vychází svátek.
    Bylo mi od mzdovky řečeno, že pokud svátek nevychází na můj pracovní den, tak nemá vliv na pracovní fond. Což zní logicky. Co už ale moc logické a hlavně spravedlivé není, je srovnání v tomto případě se s 100% HPP.
    Kdyby se totiž v mém případě vyskytl hypoteticky měsíc, kde by každý pátek byl svátek. Tak by ve výsledku můj pracovní fond byl stejný, jako pro 100% úvazek, ale bohužel bych za to dostal onu 80% odměnu. Což by byl za mě velmi bizaardní stav... Je opravdu tato diskriminace zkrácených úvazků právně v pořádku? Např nyní za květen 2020 se to zrovna bude týkat dvou pátků. Takže "normální" zaměstnanec dostane svou normální mzdu místo za 21 dní pouze za 19...Ovšem 80% bude stále na 16 dnech, jako by v tom měsící žádný svátek pro něj neexistoval....

Možná toto mají dobře podchyceno některé západní státy, kde je již v zákoníku práce uzákoněno, že když padne svátek na nepracovní den (víkend), tak se přesouvá volno na nejbližší pracovní den...Ovšem nevím, jak to pak platí právě i tam pro zkrácené úvazky, ale považoval bych pak za správné, že by se v tomto případě mělo postupovat identicky, čili pokud by byl svátek v pátek, přesunul by se volný den na čtvrtek....

Je tedy postoj mzdové v tomto případě v našem prostředí korektní?

Předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).