Hlavní navigace

Zprostředkování prodeje nemovitostí a DPH

  • (neregistrovaný)

    22. 5. 2020 9:27

    Dobrý den,
    na základě Zprostředkovatelské smlouvy se zavazujeme (jsme plátci DPH) obstarat zájemci uzavření kupní smlouvy s třetí osobou - kupujícím, na jejímž základě bude na kupujícího převedeno vlastnické právo k nemovitým věcem. Za činnost náleží zprostředkovateli provize. Provizi platí kupující jako rezervační zálohu na kupní cenu nemovitých věcí.
    Dále existuje Smlouva o realitním zprostředkování mezi zprostředkovatelem, prodávacícím i zájemcem, kde se píše, že v případě že na základě činnosti realitního zprostředkovatele dojde k uzavření realitní (kupní) smlouvy, prodávající zaplatí realitnímu zprostředkovateli provizi ve výši 120.000,- vč. DPH, provize je splatná okamžikem uzavření realitní smlouvy. V dalším bodu této smlouvy se píše .. a zájemce se zavazuje zaplatit realitnímu zprostředkovateli rezervační poplatek ve výši 2/3 provize, tj. 80 000 Kč vč. DPH.
    Zbytek provize ve výši 1/3 tj. 40 000 Kč vč. DPH se prodávající zavazuje zaplatit real.zprostřed­kovateli nejpozději do 30 dnů od podání návrhu na vklad.

    Prosím, vztahuje se na přijetí rezervačního poplatku 80 000 Kč povinnost odvést DPH?
    Je DUZP den podpisu kupní smlouvy nebo den podání návrhu na vklad vlastnického práva do KN?
    Děkuji všem zkušeným za případné odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).