Ano, jako externí účetní vedu DE pro zapsaný spolek. Jedná se o jezdecký oddíl, který vznikl 7.2.2019. Nejprve jsem zpracovala doklady v podvojném účetnictví, a pak přišla paní jednatelka z FÚ, že máme vést tzv.jednoduché účetnictví, takže jsem celý spolek zavedla do DE a PŘIZNÁNÍ jsem zpracovala na tiskopise pro právnické osoby. Teď právě nevím, zda mám DPPO dobře. A to ještě vedu jezdecký oddíl jako 2firmy , jednu za hlavní činnost a druhou za vedlejší činnost. Asi 7 let vedu z.s. hokejovému klubu v podvojném účetnictví a je to v pořádku, ale teď mi poslali z FÚ ukázku z.s. Pěveckého oddílu, který vede jen hlavní činnost a mají to právě také vedené v DE a zpracovávají DPPO. Mně to hlava nebere a nemám z toho dobrý pocit. Pokud máte nějaké jiné informace, tak mi prosím poraďte.
Děkuji.
pokud vedete právnické osobě DE, není k tomu co dodat :-(
jaké tzv. jednoduché účetnictví? znáte alespoň rozdíly mezi JÚ a DE?
Zmatek!
DE je výhradně pro fyzické osoby! Právnická osoba musí vést účetnictví, spolek má vyjímku a může vést "jednoduché účetnictví".
A vést jednu organizaci "jako dvě firmy" je absolutní nesmysl, nelze!
Pokud chcete být "účetní" v tom správném slova smyslu, tak tohle musíte znát, nebo rychle nastudovat. A zkomolené informace z FÚ jsou na nic, účetnictví a daně moc nesouvisí.
Jako účetní se živím již 40let, kontroly v pohodě, ale toto vedu prvně, to DPPO a účetní deník půjčila jednatelce paní, která vede zapsaný spolek. Vede DE a vykazuje DPPO, mně je to taky divné. Když jsem se ptala dodavetle účetnictví,jak mám vést z.s. a dvě činnosti HČ a VČ, tak mi poradili založit si ještě jednu firmu na tu druhou činnost. Vím, že z.s. může vést DE,ale co s tím PŘIZNÁNÍM, nevím, asi to vzdám. Děkuji Vám.
Spolky mohou vést jednoduché účetnictví (nikoliv DE) anebo podvojné účetnictví, takže v tom podvojném jste to mohla nechat. Informace z FÚ, že to máte mít v jednoduchém účetnictví, nebyla tedy správná. Ale, jak už Vám psala pí. vladík, problematika účtování a zdaňování spolků je velmi odlehlá od účetnictví podnikatelů. Buď to celé musíte nastudovat (nebo si zaplatit k tomu větší poradenství), abyste si např. obhájila, že to vedete podvojně (osobně to považuji za výhodnější), anebo s tím skončete (to myslím v dobrém), ať to dají někomu, kdo se na to specializuje. Je potřeba vést mimo účetnictví ještě různé evidence a tabulky, k účetnictví samotnému a hlavně pro daňové přiznání. Je to docela masakr :-(.
to "cosi" (JÚ) stále je, ne že bylo. a rozhodně to není DE. ani v podstatě. a taky to není zdaleka 30 let, co existuje DE. Jak musí vypadat JÚ je jasně dáno předpisy a rozhodně nestačí jako v DE evidovat příjmy a výdaje.
účetní, která neví, že právnická osoba nemůže vést DE by se měla zamyslet a buď se dovzdělat, nebo změnit obor.
důležitý rozdíl mezi DE a JÚ možná pochopíte, když se podíváte na možné pokuty v JÚ.
katko2, občas tu teda hodně perlíte, nejste prostě nejostřejší pastelka v penálu :-( ale napsat, že JÚ nebylo účetnictví a je to to stejné, jako DE může jen ten, kdo účetnictví (ať JÚ nebo PÚ) neviděl ani z rychlíku. kdo zastydl před 30 lety nemůže tušit nic o existenci DE. protože ta se "narodila" až v tomto století (tuším někdy v roce 2004). zkuste si na následující otázky odpovědět. vždy za DE a pak za JÚ:
musí se účtovat o bance?
musí se účtovat o pokladně?
musí se účtovat i o nedaňových výdajích a příjmech?
je forma upravena zákonnými přepisy?
může být ve správním řízení za nedostatky udělena pokuta?
musí probíhat inventura pokladny?
jsou dány účetní knihy, které se musí vést?
může JÚ vést fyzická osoba?
může DE vést právnická osoba?
a spousta dalších rozdílů.
až dostane spolek pokutu za nevedení JÚ či Ú, tak ten rozdíl bude sakra bolet. jsou tam dost velké pálky.
Proč se s dotazem neobrátíte na svůj okres? Převážná většina sportovních organizací je sdružena ve vyšším orgánu. Hlavním posláním těchto (také) spolků, je poskytovat bezplatně finanční, účetní, mzdové, daňové a právní poradenství svých sdruženým členům. Také pomáhají s dotacemi. V Praze je to např. PTU Praha (Pražská tělovýchovná unie), která poskytuje informace svým 400 subjektům - TJ/SK a asi 26 svazům. Mimo jiné také České jezdecké federaci pro Prahu, lednímu hokeji samozřejmě také. Pravidelně pořádají školení. Není problém, zatelefonují-li zástupci TJ/SK z celé republiky a z jakéhokoliv sportu. Na webu najdete i odborné články k této problematice. Zdravím
Dobrý den, paní Katko 2, je to tak , že JÚ vystřídala DE. Dále děkuji"Sportonavir" za cennou radu.
Ještě na moji obhajobu, vzor DPPO Pěveclého sboru mi přinesla jednatelka(nebyla tam uvedena žádná identifikační data) a zároveň přinesla vrácené PŘIZNÁNÍ, tak jsem to špatně napsala do dotazu a hned jsem prolhaná,no nic. Asi to opravdu vzdám.
Děkuji a přeji jen to nej.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 6. 2020 23:32
Dobrý den, prosím, kdo máte zkušenosti s vedením zapsaného spolku, poraďte mi.
Zaps.spolek vykazuje hlavní a vedlejší činnost(to je umístění reklam firem). Při přiznání DPPO uvádím na ř. 10 zisk z obou činností, na ř. 40 uvedu výdaje z hlavní činnosti a na ř.110 uvedu příjem za členské příspěvky. Na ř.200 uvedu částku: ř.10+ř.40-ř.110.To samé bude na ř.220 a ř. 250 a ř. 251. Je to prosím takto dobře. Jednatelka má jiný názor na vyplněné PŘIZNÁNÍ. Vedu DE. DĚKUJI.