DOTAZ - nárok na odstupné, výpověd dle 52 c) od zaměstnavatele, HPP na

• (neregistrovaný)

21. 7. 2020 21:53

Dobrý den,

Doufám, že jsem nalezla správný kontakt v této věci.

k 9.4.2020 jsem dostala výpověď ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost dle § 52 c. Pracovní poměr trval od 9.12.2019 do 30.6.2020 (včetně 2 měsíční výpovědní lhůty). Jednalo se o HPP na dobu určitou - 1 rok. Zaměstnavatel/šef mě ujistil, že mi vyplatí odstupné dle ZP - tedy ve výši 1 prům. platu.

Když jsem však obdržela dokumenty od zaměstnavatele (Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti -), všimla jsem si, že mi účetní jež dokumenty vystavovala neuvedla jako důvod ukončení prac. poměru ani paragraf 52 c) ani nárok na odstupné a namísto dokumentu" Potvrzení zaměstnavatele o vyplacení odstupného pro účely poskytování podpory v nezaměstnanosti", jež jsem na základě UP vyžadovala zaslali jiný, kde i tyto skutečnosti uvedené ve výpovědi popírají .

Proto jsem se ohradila a vyžadovala vystavení platných dokumentů s pravdivými údaji a sdělení termínu vyplacení odstupného, které mi doposud vystaveno nebylo. Na to mi účetní odepsala, že jelikož jsem měla smlouvu na dobu určitou, tak nárok na žádné odstupné nemám. Na nic jiného mi neodpověděla (že neuvedla důvod 52 c).

Na internetu jsem našla info viz. níže, dle kterého však nárok na odstupné i přes HPP na dobu určitou nezaniká.
    "Pracovní poměr na dobu určitou končí uplynutím sjednané doby. V tomto případě nárok na odstupné není. Pokud by ale zaměstnavatel dal zaměstnanci výpověď v průběhu trvání smlouvy, pak by zaměstnanec měl nárok na odstupné."

Prosím o zodpovězení dotazu, zda opravdu mám či nemám nárok na odstupné v tomto konkrétním případě a jak se bránit, pokud zaměstnavatel uvádí nepravdivé údaje o ukončení pracovního poměru na dokumentech. Dále prosím o radu, na které úřady se mám obrátit či jakýkoliv kontakt v této věci.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

S pozdravem,

Petra Machancová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2020 0:08

Kara1 (neregistrovaný)

Pracovní poměr byl na dobu určitou na rok, takže uplynutím doby určité by býval skončil až v prosinci. To by odstupné nenáleželo. Vy jste ale dostala výpověď pro nadbytečnost a po uplynutí výpovědní doby poměr skončil v červnu a v červnové výplatě Vám mělo být zúčtováno odstupné. Urgujte u zaměstnavatele a pohrozte, že věc postoupíte inspektorátu práce.

• 22. 7. 2020 0:47

Aion (neregistrovaný)

Bu bu bu.
      Co si pomůže, když "věc postoupí inspektorátu práce"? Povinnost vyplatit může uložit pouze soud, ale to jsem vám psala už před několika lety.
      Tazatelka je už mimo, tak jakou sílu má, když IP přijde na kontrolu?

• 22. 7. 2020 10:22

Kara1 (neregistrovaný)

Jasně že IP jí ty peníze nevymůže, pouze při kontrole zjistí pochybení a může uložit zaměstnavateli pokutu (a nařídí nápravu?). Samozřejmě mu může pohrozit i soudem, ale na dost zaměstnavatelů platí bububu inspektorátem, protože nechtějí, aby se jim ve firmě šťoural. Tazatelka se taky potřebovala ujistit, že je v právu. Jestli něco nezamlčela a je to tak, jak píše, tak na odstupné má jasně nárok. A jde také o potvrzení pro úp, protože tam to musí být potvrzeno správně, protože musí být odsunuta výplata podpory (odstupné předpokládám nebude vyšší než dle zákona, čili jednoměsíční). Pokud ale ukáže na úp tu výpověď, (a já vím, že si úřady práce nechávají předložit jak smlouvu, tak způsob ukončení=výpověď nebo dohodu, pokud ze smlouvy nevyplyne, že konec nastal uplynutím), tak úp sám zjistí, že to potvrzení není správné. Prvotním krokem ale vždy bývá dotaz u mzdovky, jestli se ona nespletla, pokud ona tvrdí, že ne, tak následuje přesvědčování zaměstnavatele, že on udělal chybu. A teprve když ten chybu neuzná, žene to zaměstnanec výš. Myslíte si snad, že každý se hned obrací s každým pochybením na soud?

• 22. 7. 2020 10:33

Aion (neregistrovaný)

Já si žádnou statistiku nedělám, ani k údajům za všechny zaměstnavatele nemám přístup.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).