Zdravím, nadává se tomu zákaz konkurence a upravuje to zákon o obchodních korporacích. Jediná "sankce" je možnost požadovat náhradu ze strany společnosti, pokud by jí shodnou činností jednatele nějaká újma vznikla. Pokud bude jediný společník, těžko bude pronásledovat sám sebe. I v případech, kdy by jednatel (jediným) společníkem nebyl, dá se to snadno vyřešit tak, že o svém podnikání informuje společníky při svém jmenování/zahájení činnosti. Pokud nebudou protestovat, nic mu nebrání.
Jen nesmí jít do politiky - byl tu jeden pokus trestně stíhat politika za to, že porušil zákaz konkurence se svou vlastní společností. Prý se dá trestní stíhání objednat, říkal to jeden pán, co ví všechno ovšem.
Pochopitelně do sro nemůže nacpat všechny náklady, musí to nějak uvěřitelně rozdělit.
Ano, napsala jsem to trochu přehnaně. Jen přemýšlím, že kdybych byla stát, vadila by mi situace kdy si někdo může založit sro, tam dávat náklady které používá i pro výkon OSVČ se stejným ŽL. Myslel jsem, že nesmím podnikat například jako účetní na základě ŽL jako OSVČ a k tmu mít sro, které má stejný obor podnikání. Dívala jsem se na to z pohledu DPH. To o přesouvání nákladů je jen něco, kde zase vidím prostor pro nepřesné dělení nákladů.
Děkuji, M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 8. 2020 21:56
Dobrý den,
známý podniká jako OSVČ. Má některé zákazníky plátce DPH, některé ne. Zvažuje založení sro, ale jen proto, aby získal zákazníky kteří chtějí dodavatele plátce. Není to typ člověka, který by někoho zaměstnal a budoval firmu. Na druhou stranu by tímto krokem přišel o zákazníky neplátce. Vsadila bych ruku (raději ne svoji) na to, že na toto zákon pamatuje a nepřipouští možnost mít jako OSVČ ŽL na stejnou činnost jakou má moje sro. Je to tak? Můžete mě prosím navézt kde v zákoně toto najdu? Tvrdí mi, že spousta jeho známých to tak dělá a žádné problémy s úřady nemají.
Děkuji, Markéta